Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sistematski pregled

Joe Biden (80) ide na sistematski pregled uoči moguće kandidature 2024.

Joe Biden
Joe Biden Foto: Reuters
Američki predsjednik Joe Biden obavit će u četvrtak rutinski sistematski pregled, ključan za najstarijega američkog predsjednika dosad, uoči izbora 2024.

Bijela kuća obećala je objaviti nalaz liječnika za 80-godišnjeg predsjednika, kao što je to učinila i 2021.

Republikanska kampanja za izbore 2024. već je počela, pa će ovaj put nalaz biti pod još većim povećalom.

Usprkos slabim rezultatima anketa, demokrat Joe Biden već neko vrijeme najavljuje da se namjerava ponovno kandidirati, što bi moglo dovesti do ponovnog okršaja između njega i njegova prethodnika Donalda Trumpa, koji je svoju kandidaturu već potvrdio.

Joe Biden Donald Trump Foto: AFP

Biden je svoj posljednji sistematski pregled obavio 19. studenoga 2021., uključujući i kolonoskopiju pod općom anestezijom.

Svoje je ovlasti tada na sat vremena i 25 minuta prenio na potpredsjednicu Kamalu Harris, čime je ona postala prvom ženom s predsjedničkim ovlastima u američkoj povijesti.

Liječnici o Bidenovu zdravlju

Bidenov liječnik Kevin O'Connor tada je kazao kako je Biden zdrav čovjek spreman vršiti predsjedničke dužnosti.

No istaknuo je i relativno minorne znakove starosti, kao što su Bidenovo ukočeno držanje, koje je pripisao blagom neuralnom poremećaju koje zahvaća stopala, kao i čest kašalj uzrokovan refluksom.

Pročitajte i ovo F-22 Raptor Istraga u tijeku Vojni analitičar o srušenom objektu iznad Aljaske: "Zasad izvori iz Bijele kuće i Pentagona potvrđuju da pripada Kini"

Biden ne puši, ne pije, bavi se sportom te nije imao ozbiljnih zdravstvenih problema od operacije na mozgu 1988.

Prošlog srpnja bio je pozitivan na COVID, no imao je samo lakši oblik bolesti.

Američki predsjednik pokazao je svoju izdržljivost tijekom javnih nastupa i putovanja.

No njegova dob često je na meti republikanske opozicije.

Postoje različita mišljenja

Neki njegovi protivnici tvrde da nije sasvim priseban te ističu momente zbunjenosti i nerazgovijetnosti. Biden je u više navrata napomenuo da je u djetinjstvu mucao.

Nikki Haley, 51-godišnja republikanka koja se nedavno priključila kampanji za izbore 2024., u srijedu je pozvala na psihološko testiranje svih izabranih dužnosnika starijih od 75 godina.

Pročitajte i ovo Joe Biden "Istraga povjerljivih dokumenata" Specijalci u kući američkog predsjednika: Agenti FBI-ja pretražuju dom Joea Bidena, oglasio se njegov odvjetnik

Testiranje bi se odnosilo i na bivšeg predsjednika Trumpa, koji je navršio 76 godina, a kojega je Haley svojom kandidaturom izazvala.

Haley, bivša ambasadorica pri UN-u, nada se da će joj u prilog ići činjenica da američko izborno tijelo želi nova, mlada lica u politici. Ankete pokazuju da mnogi podjednako ne žele Bidenov drugi mandat kao ni ponovnu vlast Trumpa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene