Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp

Američko ministarstvo pravosuđa provodi planirani pretres ljetnikovca predsjednika Joe Bidena u Rehoboth Beachu, u državi Delaware, u vezi dokumenata s oznakom tajnosti, potvrdio je Bidenov odvjetnik, dodavši da predsjednik surađuje s pravosudnim vlastima.


"FBI pretražuje dom predsjednika Joea Bidena u Delawareu u sklopu istrage povjerljivih dokumenata", rekao je njegov odvjetnik.

"Danas, uz predsjednikovu punu podršku i suradnju, FBI provodi planiranu pretragu njegovog doma u Rehobothu, Delaware", napisao je Bidenov osobni odvjetnik Bob Bauer u izjavi koju prenosi CNN.

"Prema standardnim procedurama agencije, u interesu operativne sigurnosti i integriteta, nastojalo se obaviti ovaj posao bez prethodne obavijesti javnosti i pristali smo na suradnju", rekao je Bauer.

"Današnja potraga daljnji je korak u temeljitom i pravovremenom procesu agencije koji ćemo nastaviti u potpunosti podržavati i olakšavati. Imat ćemo dodatne informacije po završetku današnje pretrage", dodao je.

CBS je izvijestio da se istraga odnosi na širu istragu o rukovanju tajnim dokumentima.

Novinari smješteni u obalnoj zajednici primijetili su crna sportska terenska vozila i limuzine kako stižu do kuće sredinom jutra.

Pretražen dom u Wilmingtonu

FBI je 20. siječnja pretražio Bidenov dom u Wilmingtonu, pronašavši ono što je njegov odvjetnik opisao kao više predmeta koji sadrže povjerljivi materijal.

Nakon otkrića desetak dokumenata takvog tipa u nekadašnjem uredu Joe Bidena u Washingtonu kojim se služio dok je bio potpredsjednik, njegovi odvjetnici pregledali su dvije njegove privatne rezidencije u koje su arhivi "mogli biti premješteni tijekom tranzicije od 2017"., priopćio je tada posebni savjetnik Bijele kuće Richard Sauber.

Policijska brutalnost u SAD-u: Ilustracija - 3 Nakon zločina raspuštena jedinica Škorpiona, Biden razgovarao s majkom i očuhom Tyrea Nicholsa: Prosvednici žele reforme

Protuzakonito je svjesno premjestiti ili zadržati tajne dokumente, iako ni sadašnji ili prethodni predsjednik ili potpredsjednik nisu optuženi za bilo kakav prijestup.

Tajni dokumenti također su pronađeni u domovima bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog zamjenika Mikea Pencea.

Biden je rekao da će surađivati s istragom, a Pence je rekao da preuzima odgovornost za pronađene dokumente.

Trump se opirao povratu dokumenata koji su u njegovom posjedu, zbog čega je FBI prošle godine pretresao njegovu kuću i imanje na Floridi.

Imenovani odvojeni istražitelji

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland je imenovao dva odvojena istražitelja da istraže Trumpovo i Bidenovo postupanje s tajnim dokumentima, s obzirom da obojica najavljuju sudjelovanje na predsjedničkim izborima 2024.

Napad u Izraelu - 3 Užas u Izraelu: ''Napasti vjernike u sinagogi na Dan sjećanja na holokaust je užasno''

Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za Bidena.

Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stupanj neovisnosti o ministarstvu pravosuđa.

Garland je u studenom imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.

Posebni istražitelji ponekad, ali ne uvijek, podižu kaznene prijave.

Zakon iz 1978. obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, e-mail poruke, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju