Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s koronom

Alarmantno stanje kod susjeda: Zaraženo još gotovo 1300 osoba, od utorka počinju cijepiti trećom dozom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je u ponedjeljak pozitivno na koronavirus još 1288 osoba. Preminulo je sedam oboljelih.

U posljednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 11.761 osoba. Pozitivan rezultat stigao je za njih 1288. Sedam oboljelih osoba je preminulo. U bolnicama u Srbiji trebutno se liječi 868, a 26 pacijenata je na respiratoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojke ne padaju Alarmantna situacija u Srbiji, bolnice gotovo popunjene: "Imamo mjesta za prijem COVID pacijenata za još samo 24 sata" Slika nije dostupna VUČIĆ U EMIRATIMA Veliki planovi, kao i broj novozaraženih: Srbija će do kraja godine proizvoditi rusko i kinesko cjepivo protiv koronavirusa

Vlada Srbije priopćila je da od utorka počinju cijepiti trećom dozom cjepiva. Svi građani koji su već cijepljeni s dvije doze i kojima je prošlo 180 dana od druge doze, mogu primiti treću dozu.

Pozivanje građana na treću dozu cijepljenja provodit će se SMS porukama i mailovima s linkom na portal eUprave gdje će ih očekivati detaljnije informacije.

Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, neovisno o tome spadaju li u skupine kojima je preporučeno dodatno cijepljenje. Moći će birati cjepivo, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su cijepljeni ili docijepljeni.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste cjepiva i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do cjepiva priznatih u EU - Pfizer/BioNTech i AstraZeneca.

Dopunsko cijepljenje se preporučuje osobama s narušenim imunitetom ili stanjima imunosupresije, primateljima transplantata koštane srži i organa te osobama na hemodijalizi.

Treća doza savjetuje se i starijima od 70 godina, korisnicima domova za starije i ustanovama socijalne zaštite te djelatnicima u tim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inozemstvo.

Blic piše i da Srbija trenutno ima milijun i pol doza cjepiva koje će uskoro morati baciti ili donirati jer im prolazi rok.

"Prema podacima koje sam vidio, imamo oko 800.000 neiskorištenih Sinopharmovih doza, 600.000 Pfizerovih i oko 100.000 AstraZenece", kazao je farmakolog Radan Stojanović i dodao kako bi bilo pogrešno donijeti odluku o trećoj dozi samo da se cjepiva potroše.

"Prioritet ne bi trebalo biti davanje treće doze, već fokusiranje na ljude koji bi trebali primiti prve dvije doze", zaključio je Stojanović.

Inače, Srbija je još u petak zabilježila više od 1000 novih zaraženih osoba. Naime, u petak ih je bilo 1072, a u subotu 1005. U nedjelju je broj bio nešto manji, pa je od 7921 testiranih bilo 817 pozitivnih nalaza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene