Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite se!

Stiže nam polarni vorteks: HZJZ objavio najvažnije preporuke, pogledajte kako se najbolje zaštititi

Uoči najavljenog velikog zahlađenja koje nas očekuje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za zaštitu od hladnoće.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda poput ozeblina, promrzlina i smrzotina te opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za zaštitu od hladnog zimskog vremena.

Najbitnije je pratiti vremensku prognozu, upozorenja o niskim temperaturama te u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta izbjegavati izlazak iz kuće.

Osim toga preporučuju i višeslojno odijevanje, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu valja zaštititi kapom koja prekriva oba uha, a ruke rukavicama.

Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka što je posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva. Izuzetno je važna i topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Pročitajte i ovo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama Uhićen 42-godišnjak Zadarska policija uhitila dilera: Pronađeno 2 kilograma hašiša, amfetamin, marihuana...

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, valja biti oprezan zbog skliskih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje. Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami, savjetuje HZJZ.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaštićene vrste Pao uhodani biznis krijumčara: Vadili trpove, ježince i prstace i ilegalno ih prodavali po restoranima

Ako osjetite hladnoću i drhtavicu, nemojte to zanemariti već se utoplite i sklonite s hladnoće. 

Izletnici, planinari, alpnisti, vojnici i svi koji moraju duže vremena boraviti na otvorenom i kod kojih se počnu pojavljivati prvi znakovi pothlađivanja poput utrnuća i gubitka osjeta u prstima uz blijedu kožu, ponekad i bol, trebaju odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno utopljivati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline.

Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke poput čaja i juhe te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu (194) ili Centar za žurne službe (112).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene