Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorene škole i prometnice

Ekstremna hladnoća okovala Europu: Poginuli majka i sin, tijela im jedva pronašli

Aktualno Galerija Posljedice nevremena u Europi Posljedice nevremena u Europi Foto: AFP/Screenshot Snijeg u Švedskoj - 1 Snijeg u Švedskoj - 1 Foto: Afp Snijeg u Švedskoj - 2 Snijeg u Švedskoj - 2 Foto: Afp Poplava u Velikoj Britaniji Poplava u Velikoj Britaniji Foto: Screenshot +0 Poplava u Francuskoj Galerija 1/5 >>
Ekstremna hladnoća i mećave omele su prijevoz i zatvorile škole u Skandinaviji, a snažni vjetrovi i pljuskovi na zapadu Europe uzrokovali su poplave te je najmanje jedna osoba poginula.

Majka i sin (12) pronađeni su mrtvi nakon što ih je tijekom skijanja zahvatila lavina. Tijelo majke pronađeno je u utorak, a tijelo djeteta jutros.

"Tijek događaja još nije jasan, ali čini se da je do ove neobične nesreće došlo zbog kombinacije loših vremenskih uvjeta i lavine", objasnila je Kirsi Huhtamäki, policajka koja vodi istragu.

Majka je u utorak oko 14 sati nazvala hitne službe i zatražila pomoć zbog lošeg vremena. Akcija spašavanja počela je odmah, ali majku se više nije moglo kontaktirati niti su spasioci unesrećene uspjeli pronaći na mjestu gdje im je rekla da se nalaze.

Potragu su dodatno usporili loši vremenski uvjeti – jak vjetar i temperatura od -23 stupnja – širina lavine, gust snijeg koji je pokrio majku i dijete te rizik od novih lavina. Osim toga, taj dio Finske skoro je cijelo vrijeme u mraku jer sunce izlazi na samo pet sati. 

Zabilježene rekordno niske temperature

U Skandinaviji su temperature drugi dan zaredom dosegle -40 stupnjeva, a u švedskoj regiji Kvikkjokk-Årrenjarka pala je do -43,6 stupnjeva, što je najniža zabilježena temperatura u Švedskoj u posljednjih 25 godina.

Iznimno niske temperature, snijeg i snažni vjetrovi omeli su promet diljem sjeverne Europe, gdje je nekoliko mostova zatvoreno te su neki vlakovi i trajekti otkazani. Također, zbog ekstremnih vremenskih uvjeta zatvorene su i škole.

Sspasilačke službe i vojska do jutra su radili na oslobađanju putnika iz oko 1000 automobila koji su tijekom noći zarobljeni u snježnoj mećavi na jugu zemlje. Cesta je nakon spašavanja zatvorena za promet.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza "Stiže pravi ugriz zime": DHMZ najavio veliko zahladnjenje, prve značajne promjene već od petka

Danska policija upozorila je motoriste da ne idu na put osim ako nije nužno jer su uvjeti na cestama loši zbog vjetra i snijega.

Val hladnog zraka koji je stigao sa Sibira i Arktika pogodio je i zapad Rusije, gdje su temperature pale do -30 stupnjeva, što je ispod prosjeka za ovo doba godine. Vlasti u Moskvi, Sankt-Peterburgu i na drugim područjima upozorile su na moguće opasnosti po zdravlje.

Na južnijim dijelovima Europe prevladava blaže vrijeme, koje je svejedno izazvalo kaos. U Velikoj Britaniji poginuo je vozač nakon što je na njegov automobil palo stablo. Oluja Henk, kako su je nazvali britanski meteorolozi, uzrokovala je nestanke struje, dovela do problema u prometu i prouzročila materijalnu štetu. Izdano je 300 upozorenja zbog poplava, a 10.000 domova ostalo je bez struje.

Zbog obilne kiše u sjevernim francuskim regijama Pas-de-Calais i Nord evakuirano je oko 200 osoba, a oko 10.000 ih je ostalo bez struje. Voda je poplavila ceste u Blendecquesu, zbog čega su lokalne vlasti upozorile na poplavu, izvijestio je Guardian.

Državni meteorološki zavod izvijestio je da su i danas na snazi upozorenja zbog poplava koje bi se mogle dogoditi na sjeveru te na granicama s Belgijom, Luksemburgom i Njemačkom. Najavljeno je još kiše, a očekuju se vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat.

Do poplava je došlo i u dijelovima Njemačke, gdje bi stanje mogla dodatno pogoršati najavljena kiša.

Nakon toplog ulaska u novu godinu, i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod najavio je zahladnjenje, a već nas od vikenda očekuju temperature ispod nule.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene