Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon regulacija

Uznemiruju ih u svako doba dana i noći: "Ja sam obolio od njih, to su lešinari"

Aktualno Galerija Regulacija rada agencija za ovrhu Regulacija rada agencija za ovrhu Foto: Dnevnik Nove TV Prekršajne odredbe Prekršajne odredbe Foto: Dnevnik Nove TV Matija Arapović Matija Arapović Foto: Dnevnik Nove TV Kalendar Kalendar Foto: Dnevnik Nove TV +2 Davor Zoričić Galerija 1/7 >>
Godinama su omražene agencije za naplatu potraživanja bile bez nadzora. Sad se uvode i nadzor i prekršajne sankcije. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović donosi više detalja.

Vlada napokon regulira rad agencija za naplatu potraživanja. Nakon višegodišnjih pritužbi dužnika da ih uznemiruju u svako doba dana i noći, sad će ti pozivi biti strogo ograničeni na samo jednom mjesečno.

Svoje iskustvo s agencijama za naplatu potraživanja zubar Duško Bates naziva teškim i problematičnim. "Ja sam obolio od njih, od njihovih poziva, razgovora. To nisu uopće ljubazni ljudi, to su lešinari", rekao je. Uznemiruju ga pozivima iako je, tvrdi, dug otplatio. "Ponašaju se drsko. Drugim riječima, nagovaraju me da posudim novac ili čak da ukradem novac da bih dao njima, to je istina. Smeta mi to zivkanje, to ispitivanje kad sam rođen, što sam ja napravio, iako je ukinut taj platni nalog u Zagrebu davno. Zašto, ako su u pravu, imaju sud."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Predsjedništvo HDZ-a Plenković kaže da ima bitnijih stvari od Barbarića i plinske afere: ''Skrivate izvješće o rejtingu''

Vlada uvodi nova pravila, među ostalim Agencije za naplatu potraživanja moći će kontaktirati dužnika samo jednom mjesečno. "Strogo ograničenje od jednom mjesečno kontaktiranja dužnika isto kao što se smije kontaktirati isključivo dužnika, isključivo u vremenu od 8 do 20 sati, i to bilo mailom, pisanim putem, eventualno telefonom, nikako na radnom mjestu i nikako druge osobe osim dužnika", rekao je Davor Zoričić, državni tajnik u Ministarstvu financija

Ne samo prije ovrhe već i prije nego što dug prodaju agencijama, banke će morati ponuditi mjere za lakšu otplatu kredita, obavijestiti o namjeri kupoprodaje, kao i tome tko je kupio dug, koliki je iznos i struktura duga.

Pročitajte i ovo FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić - 3 U New Yorku Milanović na samitu u New Yorku: "Hrvatska dobro napreduje u ostvarenju ciljeva održivog razvoja"

Ako se pita agencije za naplatu potraživanja: "Mi u ovom trenu iščitavamo da smo dobili jedan od najrigidnijih zakona u Europskoj uniji", objasnio je Matija Arapović iz Udruge agencija za naplatu potraživanja. Kontaktiranje dužnika samo jednom mjesečno naziva neprimjerenim, a niz prekršajnih odredbi rigidnim.

"Imate s jedne strane komunikaciju s dužnikom koja je limitirana, znači morate jako paziti. U tom smislu vjerojatno će se većina vjerovnika odlučiti na ovršne postupke, više nego dosad, i postoji bojazan da će broj blokiranih građana u nekom periodu drastično zbog toga rasti", rekao je Arapović. Dužnik će moći prigovoriti Agenciji koja potražuje dug, ali i prijaviti ih. Uvodi se licenciranje i nadzor. Za nadzor su zaduženi HNB i financijski inspektorat, predviđene su i sankcije: upozorenje, novčane kazne, zabrana poslovanja, pa i oduzimanje licencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhitila ga policija Užas u susjedstvu: Muškarac silovao tri žene i sve snimio

Pročitajte i ovo Ilustracija Probijena linija obrane Ukrajinski general: "Ruske brigade razbijene su u borbama kod Bahmuta"

U Udruzi Franak vide to kao niz pozitivnih promjena, ali imaju i prijedloge. "Zabrana prodaja dugova koji su iz nepoštenih kredita i obrnut redoslijed naplate glavnice i zateznih kamata, na taj se način dugovi mogu samo smanjiti. Ako tih mjera nema, dugovi će rasti kao što su rasli dosad", objasnio je Goran Aleksić iz Udruge. Iz Udruge banaka odgovaraju nam pak da podržavaju zakonske izmjene, ali i da su banke i dosad nudile klijentima mjere za olakšavanje otplate kredita.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene