Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjedništvo HDZ-a

Plenković kaže da ima bitnijih stvari od Barbarića i plinske afere: ''Skrivate izvješće o rejtingu''

Izvješće Agencije Standard & Poor's i revidiranje izgleda hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne za premijera Andreja Plenkovića jedna je od najvažnijh stvari, a aktualcu u Saboru se veseli, poručio je u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

"Ovo će desetljeće biti desetljeće zaokruživanja krupnih ulaganja u infrastrukturu. Taj ćemo posao završiti u nerednih sedam, osam godina", poručio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije nakon redovne tjedne sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a.

Podsjetio je da je probijena druga cijev tunela Učka: ''Kao što smo Pelješkim mostom povezali jug s ostatkom Hrvatske i odlučili da do Dubrovnika idemo s punim profilom autoceste, tako ćemo zaokružiti cijelu mrežu autocesta. Autoputem smo integrirali Baranju kroz koridor 5C. Pritom, Istra, jug, Baranja, a i važan projekt za obnovu, dovršetak autoceste Zagreb – Sisak koja će biti gotova da Uskrsa."

Podsjetio je i na 464 milijuna eura vrijedan paket mjera i ostala ulaganja kojima se planira pomoći građanima da se nose s krizom. Opetovao je da se time šalje snažna poruka potpore građanima i gospodarstvu te će cijene struje i plina ostati nepromijenjene.

Podsjetio je i da daju posebne potpore poljoprivrednicima koji su stradali zbog ljetnih oluja, a jednako tako i onima koji su pogođeni svinjskom kugom.

Osvrnuo se opet i na izvješće S&P-a koji je revidirao izglede hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne: ''Na taj način izravno se uvažavaju postignuća Vlade koju predvodi HDZ i poslali su poruku da su spremni revidirati ocjenu. Mi smo sada samo stepenicu od slova A, a kad se tamo uđe, to znači da smo u krugu zemalja čija se reputacija vidi na način upravo onako kako smo htjeli da Hrvatska izgleda.''

Podsjetio je i da je predstavljen paket zakona za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom: "To je izraz političke volje naše Vlade da što je moguće više djelujemo preventivno prema nasilnicima, a kad se ono jednom dogodi da ga najstrože sankcioniramo."

Govoreći o svinjskoj kugi na istoku Hrvatske pozvao je sve da se vode preporukama veterinara i stručnjaka i izjavio da će kompenzirati štete onima koji će ih imati.

Kazao je i da ga određeni komentari i zahtjevi podsjećaju na antivakserski trend za vrijeme korone te pozvao na izbjegavanje politikantstva i poštivanje struke u rasprava o ASK-u.

Upitan za ustašku zastavu na tribinama, poručio je: ''Neprimjereno, kažnjivo, vrlo je jasan stav i moj i stranke. Što se tiče ljudi koji su to napravili, nitko od njih nije član HDZ-a. Nema veze s nama. Napravio je što se ne smije, kažnjivo, šteti Hrvatskoj, najviše hrvatskoj reprezentaciji. Navijači trebaju biti fer prema nacionalnoj vrsti koja je Hrvatskoj donijela takve rezultate da zemlje naše veličine to nemaju. Svaki ovakav pokušaj koji nas dovodi na stub srama je izuzetno štetan i kažnjiv i oni koji to naprave trebaju biti kažnjeni.''

Što veseli Andreja Plenkovića?

Upitan za sutrašnje aktualno prijepodne Plenković je kazao: "Dobio sam informaciju da će sva oporbena pitanja biti upućena meni. Veselim se, na sve teme.''

Komentirajući najave Mađarske, Slovačke i Poljske o ograničavanju uvoza ukrajinskog žita, istaknuo je da hrvatski aranžman s Ukrajinom ne uključuje plasman ukrajinskog žita u Hrvatsku, nego da se hrvatski prometni prometni kapaciteti koriste ako nije moguće žito izvesti preko Crnog mora.

Kada je riječ o pismu američkog kongresnika Douga Lamborna u kojem traži navodi probleme kao što su blokirana američka ulaganja, korupcija, zlouporaba sredstava američkih poreznih obveznika i utjecaj Rusije u Hrvatskoj, rekao je kako je dao službama da malo vide o čemu se radi.

Rekao je da je Lamborn prije nekoliko mjeseci bio u Hrvatskoj i da je sastanak s njim bio sjajan te nije bilo riječi o problemima koje on sada navodi. Kaže da ne zna s kim se on u međuvremenu sastao te da postoje različite lobističke skupine. Najavio je da će ispitati njegove navode te da će mu odgovoriti hrvatski veleposlanik u Washingtonu.

Na pitanje kako je doživio kandidaturu Sandre Benčić za premijerku odvratio je: ''Bit će ih još.''

Pročitajte i ovo Ilustracija Prednost u anketama Britanska oporba želi nove pregovore s EU-om: "Odbijam prihvatiti da ne možemo učiniti da to funkcionira"

Pročitajte i ovo Ilustracija Umjesto frižidera radijator Ledeno čudovište se budi te prijeti milijunima: "Bila bi to apsolutna katastrofa za svijet"

Što se tiče problema imovinske kartice ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, rekao je da će biti kažnjen - platit će kaznu i dodao: "Ta tvrtka postoji puno prije nego što je on bio ministar."

Na pitanja o poreznom dugu Benčić zbog kojega joj je blokiran obrt, Plenković je kazao: "Mora da je slučajnost."

Upitan o šefu HEP-a Frani Barbariću i plinskoj aferi, rekao je da ima bitnijih stvari, a to je izvješće S&P-ja te je poručio novinarima da skrivaju izvješće na što su oni podsjetili da je u medijima o tome govoreno odmah nakon objave izvješća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene