Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakve makinacije

Ministri Erlić i Vučković komentirali uhićenja poduzetnice i njezinih suradnika

Od Dubrovnika do Rijeke - nova uhićenja. Uhićeni su, tvrdi europski tužitelj, uzeli novac iz europskih fondova za sadnju badema. Ali - od badema ni B.

Europsko tužiteljstvo sumnja da su osumnjičenici odgovorni za subvencijske prijevare i pranje novca u sklopu natječaja "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Udio sufinanciranja projekta sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 85 posto, navode u priopćenju.

EPPO dodaje da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u tom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Dotad neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Pročitajte i ovo Elon Musk, Volodimir Zelenski Svađalica Oštre reakcije na Muskovo ismijavanje Zelenskog: "Kupili ste društvenu mrežu kako biste maltretirali ljude koji umiru za slobodu"

Ovo kriminalističko istraživanje započelo je temeljem početnih saznanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Do sada su uhićene tri osobe, dvije ženske i jedna muška osoba, svi hrvatski državljani. Uhićeni su po nalogu hrvatskog ureda Europskog javnog tužitelja zbog sumnje da su počinile kaznena djela pranja novca i subvencijske prijevare.

Tereti ih se da su za nasade badema i smokava na Šipanu i u Dubrovačkom primorju dobili poticaje, a nikada ništa nije posađeno. Šteta se procjenjuje na dva milijuna eura.

Članovi nezavisne liste dubrovačkoga primorja godinama su ukazivali na te nepravilnosti.

"Nama je svakako drago vidjeti da je netko zaprimio naše prijave i da institucije rade svoj posao", kaže Petar Lončar.

Uhićeni su dovedeni u Zagreb na ispitivanje u ured Europskog javnog tužitelja. Iz tog ureda kažu da će nakon ispitivanja donijeti odluku o daljnjem postupanju.

"Ono što je važno je da se kontrole odvijaju, da mi surađujemo kao ministarstvo, kao predstavnik tijela u sustavu koji koordinira fondove EU, da smo apsolutno otvoreni za suradnju prema svim istražnim institucijama", rekao je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

Nažalost, ovo nije prva malverzacija s europskim sredstvima. Većina ih je otkrivena zahvaljujući radu europskog javnog tužitelja.

"Mi smo upoznati s određenim dvojbama i odradili smo određene revizije u jednom djelu odnosa koji se odnosi na spomenute tvrtke a ud rugom djelu takvih predmeta smo odgovarali na pitanja nadležnih tijela i surađivali", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Nakon ispitivanja osumnjičenima će najvjerojatnije biti određen jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene