Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ADMO

Važno upozorenje: Na izborima bi mogle dominirati laži i manipulacije vezane za migrante, neki tako skupljaju političke poene

Milica Vučković, Mato Brautović, Marijana Grbeša, Ivana Dragičević
Milica Vučković, Mato Brautović, Marijana Grbeša, Ivana Dragičević Foto: Sandra Simunovic/Pixsell
Političari i mainstream mediji pridonose širenju dezinformacija, a neki ih i aktivno šire. Dezinformacije vezane za migrante mogle bi dominirati na predstojećim izborima, upozorio je Adria Digital Media Observatory (ADMO).

Dezinformacije i manipulativni narativi vezani za migrante mogli bi dominirati na predstojećim izborima, istaknuto je u ponedjeljak na okruglom stolu u Novinarskom domu u Zagrebu, u organizaciji Adria Digital Media Observatoryja (ADMO-a).

''Tema koja je jako bitna su migranti i vjerujem da će ta tema, kao što je obilježila američke izbore, obilježiti i ove naše izbore. Vjerujem da je to tema na kojoj će se testirati različite propagandne tehnike, manipulativne varijante i narativi u kombinaciji s dezinformacijama'', rekla je suradnica ADMO huba i profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Marijana Grbeša.

Ocijenila je i da će ti narativi vezani za ilegalne migrante biti predmet ''orkestriranih, sistematičnih i vrlo grubih dezinformacijskih kampanja''.

''Nažalost, političari i mainstream mediji pridonose širenju dezinformacija, a neki ih i aktivno šire. Određene političke opcije šire u najmanju ruku poluinformacije, ako ne i dezinformacije, kako bi na toj polarizirajućoj temi dobili političke poene'', dodala je Grbeša.

Smatra kako i mainstream mediji pridonose tom dezinformacijskom okruženju, a njihovo djelovanje ocjenjuje "amplifikacijskom trubom".

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Sigurnost i dostojanstvo O migrantima i izbjeglicama bez širenja panike i mržnje: ''Solidarnih i suosjećajnih građana još ima, samo što je njihove glasove teže čuti od onih nabijenih mržnjom“

Koordinator ADMO-a i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Mato Brautović predstavio je rezultate istraživanja o izvorima dezinformacija i dezinformacijskim narativima vezanima za rat u Ukrajini i klimatske promjene,

Brautović kaže da je u istraživanju o dezinformacijskim narativima o ratu u Ukrajini identificiran ''trenutačni ekosustav dezinformacija koji se sastoji od 21 klastera, a obuhvaća Hrvatsku i susjedne zemlje''.

Utvrđeno je da se broj aktera širenja i stvaranja dezinformacija o ukrajinskom ratu smanjio u usporedbi s COVID-19, dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Arhitektura mira Dan kada je razum pobijedio oružje: Hrvatska se upisala u svjetsku povijest, a isto bi mogla i danas - ''Mogućnost izgradnje bolje budućnosti nije nikada izgubljena''

Dezinformacijske narative najviše šire ekstremne političke organizacije s lijevog i desnog spektra

Koordinator ADMO-a najavio je i istraživanja vezana za predstojeće izbore, a iznio je i svoju ocjenu o tome tko najviše širi dezinformacijske narative u Hrvatskoj.

''Riječ je uglavnom o ekstremnim političkim organizacijama s lijevog i desnog spektra, no atribucija je jako teška jer je teško odrediti tko stoji iza izvora dezinformacija'', rekao je Brautović.

O neminovnom utjecaju umjetne inteligencije (AI) na sve izborne cikluse ove godine i o opasnostima dezinformacijskih narativa koji se šire korištenjem AI, govorila je profesorica Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Resurs budućnosti Zašto Hrvatska propušta iskoristiti naftu 21. stoljeća? ''Razloge zaostanja treba tražiti u nedostatku političke volje vladajućih''

ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju za Hrvatsku i Sloveniju, koji djeluje u okviru European Digital Media Observatory (EDMO), krovne institucije Europske unije za borbu protiv dezinformacija.

Hrvatsko-slovenski centar za borbu protiv dezinformacija okuplja Sveučilište u Dubrovniku, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Filozofski fakultet u Zagrebu, Gong, N1 televiziju, Agence France Presse (AFP), XWiki i Oštro iz Slovenije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene