Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađivanje s plaćom

Ponovo rastu mirovine, ali umirovljenici se neće usrećiti: "Divim se ljudima što mogu preživjeti s tim"

Aktualno Galerija Mirovine - 1 Mirovine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirovine - 2 Mirovine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mirovine - 3 Mirovine - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirovine - 4 Galerija 1/4 >>
Mirovine bi trebale ponovno rasti, i to zbog usklađivanja s prosječnom plaćom za prosinac i rasta potrošačkih cijena. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Siječanjsko usklađivanje donijet će rast mirovina. Po preliminarnom izračunu Hrvatske stranke umirovljenika za 4,84 posto. Za konačan izračun čeka se podatak o prosječnoj plaći za prosinac.

"Onaj tko ima 1000 eura mirovinu, taj će dobiti recimo 50 eura. Onaj tko ima 300 taj bi dobio negdje oko 15 eura", rekao je Žarko Delač iz Hrvatske stranke umirovljenika.

"Čujte, svako povećanje dobro dođe. Međutim, je li to dovoljno? E, to je druga stvar", rekao je Ivan. "Znači za jedan dan što potrošiš, dok si kupiš namirnice što ćeš skuhati, možda za dva dana", dodala je Bernarda.

Pročitajte i ovo Štrajk sudaca - 4 Slučaj Mamić Iako je bijeli štrajk, punica Luke Modrića ipak će morati na ročište: "To su predmeti visoke korupcije koji ne trpe nikakav zastoj"

Ovisno o inflaciji i rastu plaća mirovine su se usklađivale 70 prema 30 posto u korist povoljnijeg indeksa. Od srpnja će se računati 85 prema 15.

"Mi se još uvijek nadamo da će biti dovoljno pametni u Vladi, da će dići na 100 posto povoljnijeg indeksa, onda više ne bi bilo govora o zaostajanju realne vrijednosti mirovina. A u ovom trenutku one i dalje šepaju", poručila je Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika.

"Trebao bi on nama podignuti mirovine tako da mi pristojno živimo", izjavila je Ivana. Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice, na koga misli, Ivana je odgovorila: "Plenković i Miletić".

"Vidite kako se ovi bore svi za veće plaće, nikome nije dosta, a gdje su tu penzioneri", napomenuo je Milan.

U stranci umirovljenika smatraju da bi iznose usklađivanja i dodatke trebalo isplaćivati linearno.

"Mi se zalažemo da svi umirovljenici dobiju jednaki iznos povećane mirovine, to jest da nakon usklađivanja dobiju isti dodatak", kazao je Delač.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasni uvjeti Strašna bolest hara prvim linijama fronta: Vojnici povraćaju i krvare iz očiju

Oni s inozemnim mirovinama nam kažu da su zadovoljni. I svojim mirovinama i time što nemaju posla s hrvatskim mirovinskim sustavom.

"Divim se ljudima što mogu preživjeti s tim", rekao je Nikola. "Moji susjedi se hvale da im se dobro digla mirovina", dodao je Ante.

Vlada časti s pregovorima na sitno pa u sindikatu umirovljenika nikako nisu zadovoljni.

"Potrebna je jedna ozbiljnija reforma koja će vratiti dostojanstvo i pravo na preživljavanje. Jer mi smo na razini preživljavanja umirovljenika. A ovo je sve sića", istaknula je Petrović.

Trećina osoba starije životne dobi živi u riziku od siromaštva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene