Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramotno

Temperature otišle nebu pod oblake, a neka sela na glinskom području danima nemaju vodu: "Užas. Rekli su nam da ne znaju gdje je kvar"

Nema vode
Nema vode Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Neka sela na glinskom području danima nemaju vodu. "Rekli su mi da znaju da je kvar, ali da ne znaju gdje. Rekli su i da ne znaju kada će to riješiti", rekao nam je ogorčeni Kristijan Beniški iz Hađera. Njegova obitelj koristi vodu iz susjedova bunara. Snalaze se kako znaju. Stigao je i odgovor od Vodovoda Glina.

Kristijan Benički živi u mjestu Hađer kod Gline. Dio naselja vodu nema od 10. srpnja. U Glini su trenutno temperature iznad 30 stupnjeva.

Za vrijeme toplinskog vala, njihovo kućanstvo i još neka kućanstva u naselju, ali i još neka sela na području Gline danima nemaju vodu iz vodovoda - zbog kvara.

"Kada sam zvao vodovod u Glini, rekli su mi da znaju da je kvar, ali da ne znaju gdje. Rekli su da ne znaju kada će to riješiti", rekao nam je ogorčeni Kristijan.

"Vode iz vodovoda nemamo od 10. srpnja. Na trenutak dođe, ali ne može voda napuniti bojler. Vodu uzimamo od susjeda iz njegova bunara. Snalazimo se. Vodu stavljamo u kante i tako se peremo. Tako se pere i naše dijete. Užas".

U selu dosta ljudi ima bunare, pa je njima lakše, a njegova obitelj se mora snalaziti.

"Ova situacija je neodrživa. Radim u Sisku, dođem doma sav mokar i ne mogu se niti otuširati kako spada. Uredno plaćam vodu i ako ju plaćam trebao bih je imati. Čuo sam i da okolna sela nemaju vodu. Nadam se da će se ovo što prije riješiti. Ovo već traje predugo", rekao nam je.

Upit o situaciji u mjestu Hađer poslali smo i Vodovodu Glina, nakon čega su na svoje stranice stavili priopćenje. 

"Problem s opskrbom vode nastao je krajem prošlog tjedna u trenutku kad je potrošnja vode premašila proizvodnju. Razlog povećane potrošnje još uvijek nije utvrđen. Radnici su tri puta obišli cijeli teren od preko 130 km vodovoda, zatvarani su dijelovi sustava kako bi se isključila puknuća, međutim podaci su nekonzistentni i za sada upućuju na prekomjernu potrošnju.

Teren se obilazi svakodnevno i u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima te na sve načine pokušavamo pronaći uzrok ovome što se događa. Trenutačno su bez vode ogranci na kraju sela Hađer, Velika Solina i Novo Selo Glinsko, koji su iznad visine vodospreme koja puni sustav na principu slobodnog pada.

Pročitajte i ovo Ilustracija "To nije moje dite" Odgojiteljica koja je predala dijete pogrešnoj baki dobila otkaz: Objavljeni novi detalji bizarnog slučaja iz Splita

Neke ogranke smo zatvarali povremeno kako bismo na taj način pokušali napuniti vodospreme, međutim sve što preko noći napunimo preko dana se isprazni. Svjesni smo situacije i velikih vrućina i da nije lako biti bez vode, te stoga apeliramo na građane da smanje potrošnju vode na najmanju moguću mjeru, da izbjegavaju zalijevanje vrtova, punjenje bazena i sve što nije prijeko potrebno za život, kako bismo što prije vratili sustav u normalu i doveli vodu i do onih dijelova koji zbog nedostatka tlaka nemaju vode", naveli su u priopćenju. 

Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić kaže da Vodovod Glina već nekoliko dana traži kvar, a da će građanima biti osigurana cisterna s tehnološkom vodom. 

"Građani se za pitku vodu mogu obratiti na 044 551 600 ili poslati upit da im vatrogasci dostave vodu. Ovo je problem koji se rješava", rekla nam je dogradonačelnica. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene