Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"To nije moje dite"

Odgojiteljica koja je predala dijete pogrešnoj baki dobila otkaz: Objavljeni novi detalji bizarnog slučaja iz Splita

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Mario Jurič, reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Vrtić, ilustracija - 3 Vrtić, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić, ilustracija - 2 Vrtić, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrtić, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Odgojiteljica koja je prije dvadesetak dana dijete iz vrtića predala starijoj ženskoj osobi dobila je otkaz. Točnije, bila je na privremenom radu i ugovor joj nakon slučaja nije produžen. Vrtić je događaj prijavio policiji.

Bizaran slučaj u Splitu. Odgojiteljica u jednom vrtiću predala je trogodišnje dijete starijoj ženskoj osobi, misleći da je njezina baka, iako nije bila na popisu osoba koje mogu doći po dijete. S njom u društvu bila je još jedna žena. Nasreću, otac ih je sreo na putu prema vrtiću i uzeo svoje dijete. Odgojiteljica je odmah dobila opomenu pred otkaz. Inače, bila je na privremenom radu i ugovor joj nakon slučaja nije produžen. Vrtić je događaj prijavio policiji.

"Sigurnost djece u vrtiću za nas je prioritet, uz, naravno, to da se djeca osjećaju sretno i zadovoljno. Meni je nedopustivo i neprihvatljivo da se takvo nešto dogodi i da se tako prekrši protokol koji postoji u svim vrtićima u zemlji, a po kojem se zna tko može i pod kojim uvjetima preuzeti djecu iz ustanove", rekla je ravnateljica vrtića Endica Radić Hozo za Slobodnu Dalmaciju.

"Ovaj sam slučaj prijavila policiji zato što želim da se utvrdi što se dogodilo, radi li se o nekoj zabuni ili o nečemu ozbiljnijem. Nakon što se to dogodilo, svi su odgojitelji još jednom upozoreni na važnost poštovanja propisanog protokola. U svojih dvadesetak godina nikad se nisam susrela s takvom situacijom", dodala je.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdoğan Nož u leđa Teška izdaja saveznika i prijatelja: Turski parlament zadao udarac BiH da udovolji Srbiji

Da je nešto pošlo po zlu, prvi je primijetio otac trogodišnjakinje kada je izašao iz svoje zgrade udaljene pedesetak metara od vrtića te se zaputio po kćer. Na putu ju je ugledao između dviju ženskih osoba te je uzviknuo ime svoje kćeri, a ona se okrenula, prepoznala ga i potrčala mu u zagrljaj. Zatim je dvije žene, koje je kasnije detaljno opisao policiji, pitao tko su one i što rade s njegovom kćeri.

"Jedna se od njih sagnula prema djetetovu licu i zagledala se te je rekla: 'Nije to moje dite', a druga ju je počela zafrkavati da je uzela pogrešno dijete. Ova je prva i nekog zvala telefonom i govorila nešto u smislu imena vrtića u koji je očito trebala ići. Kad ih je pitao koji vrtić traže, rekle su mu nešto neodređeno tipa: 'Tu neki'", za spomenuti medij prepričao je bliski član obitelji.

"Otišle su, a on je uznemiren otišao u vrtić pitati kako je moguće da je odgojiteljica pustila njegovo dijete s nekim tko nije na popisu. I što bi bilo da je otac izašao minutu kasnije iz portuna, da ih nije vidio? Tko zna gdje bi dijete završilo", dodao je.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs, ministar obrazovanja - 1 Oporba nema dvojbe Fuchs u bolnici preko reda? I HDZ čeka da se očituje: ''Ja nisam njegov odvjetnik da objašnjavam što je i kako bilo''

Starija žena koja je sama ušla u vrtić po dijete dežurnoj teti na zamjeni predstavila se kao "mamina mama", odnosno baka. Budući da je djevojčica bez ikakva otpora prišla ženi i krenula s njom van, odgojiteljica očito nije posumnjala ništa loše.

Naknadno se provjeravala informacija da je žena ustvari došla po unuku vrlo sličnog imena koja ide u drugi vrtić u blizini, ali se to, piše Slobodna, nije pokazalo istinitim.

Splitska policija još nije utvrdila identitet niti jedne od tih dviju žena. Nije im pomoglo ni to što nekoliko kamera u blizini objekta vrtića nije radilo, što nitko od ljudi iz kvarta nije po opisu prepoznao žene, a nakon svega uvjereni su da se radilo o zabuni starije žene koja je greškom otišla u drugi vrtić po svoju unuku.

Kao potvrdu toga navode da ni prije ni poslije tog događaja ništa slično nije prijavljeno te da bi bilo zabrinjavajuće da se slična situacija ponovila.

"Policija je obavila niz razgovora"

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič javlja kako su dvije gospođe, prema riječima oca, djelovale zbunjeno, a da su govorile hrvatski jezik. 

"Dijete je vrlo kratko bilo u društvu te dvije gospođe, nakon čega je došlo u zagrljaj svome ocu. Policija je obavila niz razgovora. Djelatnici vrtića rekli su policiji kako misle da predaju dijete baki tog djeteta. Policija još uvijek nije utvrdila elemente kaznenog djela, no cijeli slučaj proslijedili su prosvetnoj inspekciji i DORH-u. Pravila za preuzimanje kažu da dijete može preuzeti roditelj ili skrbnik ili treća osoba koju odobri roditelj. U ovoj priči sve je nekako čudno, jer još uvijek ne znamo je li postojala neka zla namjera ili je došlo do pogreške. Ovim slučajem će se i dalje baviti splitska policija", rekao je Jurič. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene