Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

U Zagrebu nema mira: Odlomio se dio fasade i pao na 72-godišnju ženu

Aktualno Galerija Dio fasade pao na ženu - 1 Dio fasade pao na ženu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dio fasade pao na ženu - 2 Dio fasade pao na ženu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dio fasade pao na ženu - 3 Dio fasade pao na ženu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dio fasade pao na ženu - 4 Dio fasade pao na ženu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Dio fasade pao na ženu - 5 Galerija 1/6 >>
U središtu Zagreba - ni tri godine od potresa - nema mira. Jučer se ponovno odlomio dio fasade i ozlijedio jednu ženu. Krivica se prebacuje s jednih na druge, a građani složni da je hodanje centrom grada postala lutrija.

"Jučer oko 17 sati se odvalio dio fasade, iznad prozora u stanu na trećem katu, i taj ogroman komad, preko 50 kila se zaustavio na prozorskoj klupčici. Dijelovi su padali dolje", rekla je volonterska predstavnica suvlasnika Ana Pažanin reporterki Dnevnika Nove TV Dini Ćevid.

Pali su na 72-godišnju ženu koja je sjedila na terasi kafića u prizmelju zgrade. Imala je sreću u nesreći i prošla samo s lakšim ozljedama. Terasa kafića danas je uklonjena.

Pažanin je naglasila da je sreća da se gromada zaustavila na protoru. "Da je to sletilo s trećeg kata, visina stropa je 3,3 metra, ne bi bilo dobro", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema ozlijeđenih FOTO/VIDEO Požar izbio u aquaparku blizu granice s Hrvatskom: Evakuirano više od tisuću posjetitelja

Okupljeni prolaznici ozlijeđenoj su pokušali zaustaviti krvarenje. Pružena joj je liječnička pomoć, a intervenirali su i zagrebački vatrogasci. Samo u ovoj godini uklonili su više od 500 četvornih metara derutnih fasada.

"Zakon o vlasništvu je jasan, kriv je uvijek upravitelj odnosno vlasnici zgrade. Ukoliko su privatni vlasnici, oni su odgvoorni za održavanje zgrade", objasnio je zapovjednik JVP Zagreb Siniša Jembrih.

S obzirom na to da je fasada u lošem stanju, pitanje je vremena kada će se nešto ovakvo ponoviti. Vlasnici smatraju odgovornim upravitelja.

"Zgrada je iz 1931., fasada nikad nije obnavljana. Krpani su neki dijelovi", rekla je Pažanin i dodala da bi upravitelj trebao biti odgovoran.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski na Zmijskom otoku - 4 Obilježio 500 dana rata VIDEO Zelenski posjetio Zmijski otok: "Ovo je važan dokaz da će Ukrajini vratiti svoj teritorij"

"Ja sam poslala mail upravitelju sa svim slikama i napisala sam gdje su bili zadnje tri godine. Upravitelj nije došao vidjeti stanje zgrade od potresa", rekla je. Odgovor od upravitelja nije dobila.

Odgovor od upravitelja nismo dobili ni mi. Nazvali smo i pitali je li istina da nisu obišli zgradu.

Upravitelj je u telefonskom razgovoru s reporterkom Dinom Ćevid tri puta naglasio da je na godišnjem odmoru i da nije upoznat s informacijom, a više od toga nije želio otkriti.

Vatrogasci redovito obavljaju kontrolne preglede zgrada - i dronovima i vozilima, ali situacija u praksi daleko je od jednostavne.

"Mi po našem Zakonu, imamo javne ovlasti, smijemo ukloniti dijelove objekta za kojeg procijenimo da je opasan. Ali ja također moram reći da mi jesmo uklonili neke takve dijelove koji su bili opasni pa smo sljedeći dan dobili tužbe tako da je situacija vrlo, vrlo komplicirana", rekao je Jembrih. 
Za to vrijeme građani u strahu hodaju centrom Zagreba.

"Mi smo već navikli, ni ne sjećamo se kakav je Zagreb bio prije skela, bilo bi ga lijepo vidjet u nekom ljepšem u sigurnijem izdanju", ispričala je Ornela.

Kad će to biti - ni tri godine nakon potresa, nitko ne zna.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene