Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novost koju je donijela korona

Treba li ga oporezivati ili rasteretiti? Rasprave o reguliranju rada od kuće sve su intenzivnije, a mišljenja - oprečna

Rad od kuće, ilustracija - 1
Rad od kuće, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rad od kuće, ilustracija - 1 Rad od kuće, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rad od kuće, ilustracija - 2 Galerija 1/2 >>
Među mnogim promjenama koje nam je donio koronavirus je i rad od doma, zbog čega se danas sve češće mogu čuti rasprave o tome treba li takav rad biti oporezivan ili ga treba rasteretiti.

Ovaj novinarski tekst mogu napisati iz ureda, a mogu ga napisati i od doma. Kada bih ga pisala od doma i živjela u Njemačkoj, postojala bi mogućnost da mi se rad oporezuje s pet posto jer sam privilegirana.

"Ideja je zapravo da radnici samom tom činjenicom što rade od kuće manje troše na restorane, na javni prijevoz i na te nekakve dodatne troškove i iz tog dijela poreza zapravo bi se financirali onda radnici koji moraju dolaziti na posao i nemaju tu mogućnost raditi od kuće", rekla je Anja Božina, stručnjakinja za računovodstvo, poreze i financijske propise.

Kod nas trenutno ne mogu ići u restorane, ali daleko od toga da ne troše na njih. Osim problematikom zatvorenih ugostitelja, udruga Glas poduzetnika bavi se i drugim temama, pri čemu su itekako glasni u odbijanju uvođenja bilo kakvih novih poreza.

"Poduzetnici u Hrvatskoj već su ionako dovoljno porezno opterećeni i mislimo da bi to stvarno bilo previše sad opet dodatno uvoditi još jedan porez. Potpuno je bespotrebno. Umjesto da se olakša poduzetnicima, umjesto da se smanje porezi, dodavanje novih je stvarno bespotrebno posebno u ovoj situaciji u kojoj jesmo", rekla je Maruša Stamać, glasnogovornica Glasa poduzetnika.

Sve glasniji oni koji žele da se rad od doma rastereti

Do sada smo imali četiri kruga poreznih reformi koje su od 2017. do ove godine imale učinak od 8,2 milijarde kuna. Peti će krug donijeti dodatno rasterećenje od 10 milijardi kuna stoga su, na sreću, male šanse da će ideja oporezivanja rada od doma zaživjeti kod nas. Sve da se tako nešto i dogodi bio bi presedan.

"Kako su porezni razredi raspoređeni, oni upućuju na samu činjenicu da kod nas građani s manjim primanjima ne plaćaju porez na dohodak, dok građani s većim primanjima plaćaju porez na dohodak. Kada dođe do neke promijene u poreznom stopama, naravno da se kod građana koji imaju manja primanja i ne plaćaju porez na dohodak ništa ne događa", rekla je Božina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veća nego u susjedstvu Problem nejednakosti u Hrvatskoj: "Želi se biti znanstveno neutralan, a guši se rasprava o tome"

Pročitajte i ovo Stan, ilustracija Miješanje življenja i investiranja Zašto su Hrvati opsjednuti vlasništvom i misle da moraju imati nekretninu? "Stanovi se tretiraju kao kasice prasice u koje se stavlja štednja"

Sve su glasnija zalaganja da se rad na daljinu rastereti, a ne optereti. Na nedavno održanome prosvjedu pod nazivom ''Koronaškola'' učitelji su naglasili da rade paralelno te su izrazili želju za plaćanjem troškova mobitela i interneta.

"Ono što kod nas fali je ta činjenica da se možda uvede taj neki neoporezivi primitak koji bi bio omogućen kao nekakva dodatna naknada radnicima koji rade od kuće jer ipak oni u takvim nekakvim situacijama i okolnostima troše svoje resurse", rekla je Božina.

S druge strane, iz Glasa poduzetnika smatraju da bi rad od doma trebao biti predmet dogovora između poslodavca i radnika.

"Onako kako se oni dogovore da tako i bude. Vidjeli smo, primjerice, da sindikati traže da se radnicima plaća struja, režije, internet. Smatramo da je to stvarno, stvarno bespotrebno", rekla je Stamać.

Iako je u početku ta romantična zamisao rada od doma činila idealnom, tek kada smo bili primorani na to shvatili smo da nije tako savršena. Dodatna oporezivanja, gdje god radili, nikako nisu rješenje.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene