Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje smrdi

Tomašević o odronu na Jakuševcu: "I nas zanima zašto je do toga došlo"

Tomislav Tomašević na otvorenju dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama
Tomislav Tomašević na otvorenju dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama Foto: Cropix
Zagrebački gradonačelnik na konferenciji za medije očitovao se o odronu otpada na odlagalištu Jakuševec Prudinec.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je s javnosti podijelio nove informacije o odronu na odlagalištu otpada Jakuševec Prudinec.

"Čim se odron dogodio su po protokolu nadležne službe u Zagrebačkom Holdingu obavijestile inspektorat. Od tad djeluju izvidne radnje. Provjerene su sve moguće mjerne postaje i nikakvih povećanih vrijednosti nije bilo, nije bilo ugroze za građane, nije nastala ni šteta na strojevima ili ozlijeđenih ljudi i zato nismo odmah obavijestili o događaju", objasnio je Tomašević i dodao kako se ta ploha koja se odronila već neko vrijeme ne koristi.

Pročitajte i ovo Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 3 Građani zabrinuti FOTO/VIDEO "Užasno smrdi": Odronio se ogroman dio odlagališta Jakuševec, iz Grada objasnili što je uzrok

Pročitajte i ovo Smrad se teško podnosi - 3 Jakuševečki problemi Neispunjena predizborna obećanja: "To nije to što je naš gradonačelnik obećao Jakuševčanima, nego deset puta gora stvar"

"Privatne tvrtke su te koje zapravo održavaju odlagalište Jakuševec na temelju javne nabave i tako da će izvidi koji su u tijeku, a i nas zanima zašto je do toga došlo i kako da se to nikad ne ponovi i zato čekamo da Državni ispektorat završi svoju istragu, da se vidi ima li tu odgovornosti privatnih tvrtki", zaključio je i još jednom ponovio da zbog incidenta čak nije bilo ni smanjene kakvoće zraka, pa tako nisu imali ni razloga da s informacijama izađu u javnost.

HDZ-ove navode da je do odrona došlo zbog miješanja biootpada i komunalnog otpada, gradonačelnik je odlučno odbacio.

Što se mogućih razloga odrone tiče, istaknuo je da čeka rezultate izvida te dodao kako se rade i ispitivanja povezana sa samim odlagalištem te zbijenost materijala koja se ponavljaju svaka četiri mjeseca.

Pročitajte i ovo Odron na Odlagalištu otpada Jakuševac - 2 Odron smeća Opozicija oštro po zagrebačkom vodstvu: Jakuševec predstavlja zdravstvenu ugrozu, a sve ste probali zataškati

"Zadnja ispitivanja provedena su u listopadu nakon kojih nije bilo nikakvih naznaka da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi", kaže Tomašević.

Podsjetimo, ogromno klizište otvorilo se u subotu na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec Prudinec, a stanovnici novozagrebačkih kvartova primijetili su da se događa nešto čudno zbog nesnosnog smrada koji je trajao danima.

Na upit medija, gradske su vlasti odgovorile kako je sve u redu te nema ugroze za građane. Sumnju u taj scenarij u četvrtak je izrazila opozicija te su istaknuli da su "uz konzultacije sa stručnjacima došli smo do saznanja, da odron predstavlja i veću zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane radi oslobađanja štetnih plinova: metana, merkaptana i sumporovodika".

U nastavku, gradsku su vlast prozvali za zataškavanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene