Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jakuševečki problemi

Neispunjena predizborna obećanja: "To nije to što je naš gradonačelnik obećao Jakuševčanima, nego deset puta gora stvar"

Aktualno Galerija Renata, Jakuševec Renata, Jakuševec Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Josip Pavlović, Udruga Ekologija grada Josip Pavlović, Udruga Ekologija grada Foto: DNEVNIK.hr Danimir, Jakuševec Danimir, Jakuševec Foto: DNEVNIK.hr +4 Sandra Benčić, saborska zastupnica Galerija 1/9 >>
Nesnosan smrad stanovnici Jakuševca teško podnose. Odlagalište je još jedna potvrda neispunjavanja predizbornih obećanja zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Zatvaranje Jakuševca neće tako skoro, a jata gladnih ptica sve su veća, kao i brdo na najvećem odlagalištu otpada u Hrvatskoj. S nesnosnim smradom sve se teže nose. Renata iz Jakuševca kaže: "To se osjeti po trulim jajima, gnoju."

"Smrdi gore nego u štalama, štale su zakon", poručuje Sanja s Jakuševca. "To nije to što je naš gradonačelnik obećao Jakuševčanima, nego deset puta gora stvar", kaže Danimir. Osim miješanog, građevinskog i glomaznog, na kompostanu se posljednje tri godine dovozi i biootpad iz kućanstava, koji se ljeti posebno osjeti.

"Deponij Jakuševec koristi se preko svih, ali svih mogućih kapaciteta", kaže Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada. Iz građevinskog otpada vire plastične vrećice, a Servisno-operativni centar Čistoće, gdje su drobilice, ne izgleda baš čisto. Glomazni otpad treba se sortirati, ali prema onome što su snimili građani, sve je na jednoj hrpi.

Dnevnik Nove TV pitao je direktora Čistoće treba li to tako izgledati? Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće, kaže: "To je otpad koji više nije iskoristiv, a sve ono što je iskoristivo mi izdvojimo."

Gradonačelnik Tomislav Tomašević također bježi od te teme, a ne tako davno vezao se lancima. I s istog tog brda najavljivao velike promjene.

Tomašević, koji je na obećanju da će zatvoriti odlagalište izgradio svoju kampanju i dobio izbore, na pitanja novinarke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić Brunović odbacuje vlastitu odgovornost i pravda se da su se promijenila pravila financiranja iz Europske unije.

U obranu je morala priskočiti i stranačka kolegica Sandra Benčić, koja je kazala kako su se pravila promijenila.

Na pitanje je li mu neugodno zbog slučaja Jakuševec, Tomašević je rekao: "Grad Zagreb bez EU fondova ne može izgraditi postrojenje koje će omogućiti da se Jakuševec zatvori."

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA INFLACIJE U KOLOVOZU Cijena hrane i dalje će rasti? Evo što HNB kaže o inflaciji i hoće li nam novčanici biti još prazniji

Sandra Benčić, saborska zastupnica, potom je izjavila: "Pravila su se promijenila." Novi mogući rok sanacije je do 2026. godine.

"Ja mislim da neću doživjeti da se ova hrpa sanira ili da se zatvori", kaže Danimir, stanovnik Jakuševca. Jer godinama od političara slušaju isto, ali očito je da njihova obećanja za ove ljude jednako malo vrijede.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene