Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FANTASTIČNI REZULTATI

Gužve ne prestaju: Hrvatska u kolovozu dostigla 93 posto rekordne 2019. godine, u zemlji 870.000 turista

Iako je posljednji vikend u kolovozu, turističke gužve u zemlji ne jenjavaju. U kolonama se čekalo na ulazu u Hrvatsku i u trajektnim lukama, turisti su preplavili stare gradske jezgre gradova diljem obale. Kišno vrijeme danas ih potjeralo s plaža, pa su ruke zadovoljno trljali ugostitelji.

U zemlji se trenutačno odmara oko 870.000 turista, od čega 100 tisuća domaćih gostiju. Samo u kolovozu ostvareno je 27,8 milijuna noćenja, što je 93 posto rezultata iz predpandemijske 2019. godine.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Dnevni migranti ne mogu zbog gužvi na granici do posla - 6 PROBLEMI DNEVNIH MIGRANATA Što biste učinili da vam ljeti do posla svaki dan treba - nekoliko sati? "Ovo je ludnica, znamo i kasniti na posao..."

Trenutno je u zemlji oko 770.000 inozemnih turista. Najviše je Nijemaca, Hrvata, Poljaka, Austrijanaca, Čeha i Slovenaca.

Prošle je godine u ovo vrijeme u zemlji bilo oko 485.000 turista, a 2019. godine oko 910.000 turista. U dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 3.8 milijuna dolazaka i 27.8 milijuna noćenja što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 50 posto u dolascima i 41 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje kolovoza 2019. godine to je 93 posto rezultata u noćenjima.

U dosadašnjem dijelu 2021. godine u Hrvatskoj je ostvareno 10.2 milijuna dolazaka i 65 milijuna noćenja što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 53 posto u dolascima i 41 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine to je 75 posto rezultata u noćenjima.

U Splitu za vikend 120 tisuća putnika

Iako su vremenske prilike posljednjih dana dale naslutiti da se ljeto približava kraju, brojke iz splitskih luka to ne potvrđuju jer će ovoga vikenda kroz njih proći 120 tisuća putnika u 190 zrakoplova i 16 tisuća vozila.

Voditelj Službe za prihvat i otpremu u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan za Hinu je potvrdio da predstoji prilično dobar vikend sa 190 zrakoplova i 40 tisuća putnika iako ih je malo više u odlasku nego li u dolasku.

"Veći je pritisak na odlazak nego dolazak, ali to je prirodno za ovo doba godine. Možemo potvrditi i da su još uvijek brojke visoke, promet je visokog inteziteta. Već smo prešli brojku od 400 tisuća u kolovozu, što znači da idemo prema milijunu ove godine. Konačne rezultate imat ćemo na kraju mjeseca", dodao je Melvan.

Kroz splitsku će trajektnu luku tijekom vikenda proći 80 tisuća putnika i 16 tisuća vozila. I tamo je polazak putnika prema Splitu naglašeniji nego ranije ove sezone, što znači da odlaze s otoka prema kopnu, otkriva Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

"Zbog gužve u Supetru do sada smo imali jednu izvanrednu liniju koja je isplovila u 8,45 sati iz Splita. Iz Splita nemamo veliki pritisak iako putnici i dalje pristižu, istina u usporenijem ritmu. Svakako sezona još nije gotova s obzirom da nam putnici dolaze i dalje", rekla je Ivulić.

Zanimljiv je i podatak da je Jadrolinija do 15. kolovoza na cijeloj obali ukupno imala 5,3 milijuna putnika, te 1,7 milijuna vozila, što je 85 posto ostvarenog prometa iz pretpandemijske 2019. godine.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene