Radni dan počinje im i završava čekanjem na granici, a usred turističke sezone to zna trajati i po nekoliko sati. Dnevni migranti na hrvatsko-slovenskoj granici hitno traže rješenje problema.

Galerija Dnevni migranti ne mogu zbog gužvi na granici do posla - 6 Dnevni migranti ne mogu zbog gužvi na granici do posla - 5 Dnevni migranti ne mogu zbog gužvi na granici do posla - 4 +2 Dnevni migranti ne mogu zbog gužvi na granici do posla - 3

Problem koji muči dnevne migrante, pogotovo u turističkoj sezoni, jest čekanje na granici, koje svako jutro, ali i poslijepodne mora odraditi velik broj njih koji uglavnom zbog posla moraju preko granice. S nekima od njih razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Vezani članci Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 6 Rasist tijekom privođenja provocirao i dizao desnicu: "Ima od ranije već nekoliko prijava i osudu zbog tučnjave" Gužva na graničnom prijelazu Počeo skijaški tjedan, gužve na granicama diljem zemlje: "Ponijeli smo sarme, ali ne dovoljno..."

"Ovo je ludnica, srijeda, četvrtak, petak, subota da ne govorimo, to je po dva-tri sata čekanja", kaže nam Mauricio. "Onda znamo i kasniti na posao, i jednostavno navikli su već na razlog, gužva na granici", dodaje Antonio.

I sada traže rješenje potpisivanjem peticije. U tri dana skupili su nekoliko stotina potpisa kojim traže brži prolazak granice. Idealno bi bilo, kažu, da otvore jedan prolaz samo za njih. Iako to nekad nije moguće, dodaju, samo žele rješenje jer ovako više ne mogu. Osobito, napominju, kada počne sezona.

Velik broj turista i kontrole zbog korone produžit će čekanje, a prošli vikend pokazao je, ističu, što ih čeka idućih mjeseci. "Čujemo da su u drugim europskim državama u tim pograničnim prostorima našli neka rješenja, nadamo se da će se i naša država i Slovenija dogovoriti da i mi budemo dio toga", vjeruje Sabina Prodan Božić iz Umaga.

No slovenska strana smatra da odvojeni prometni trak ne može riješiti problem jer se kolona formira stotinama metara prije granice. "U vrijeme čekanja na prelazak granice formira se kolona vozila unutar Slovenije i Hrvatske. To putnicima onemogućava pristup graničnom prijelazu, a dodatni trak za kontrolu radnika migranata nema smisla jer vozači ne mogu zaobići kolonu vozila i voziti izravno do graničnog prijelaza", stoji u priopćenju slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Sama infrastruktura i milijuni putnika koji svake godine prijeđu graničnim prijelazom ne idu im u korist. "Moramo se i dalje brinuti o sigurnosti građana u našoj graničnoj kontroli, tako da će policija poduzimati sve mjere da ublaži što više možemo to čekanje i graničnu kontrolu", obećao je načelnik PP Buje Robert Boban Pauletić.

A poduzet će svoje mjere i dnevni migranti. Prvo peticijom, a onda, kažu, sve ovisi o minutama u koloni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju