Filip je lani iz Makedonije stigao kao sezonac, a sada je stalna postava crikveničkog hotela: "Plaća je veća za trećinu nego u Makedoniji. Sada želim za iduću sezonu dovesti i suprugu jer sam jako zadovoljan.''
Broj sličnih priča iz sezone u sezonu raste. Iako je na Zavodu za zapošljavanje trenutačno 116.618 nezaposlenih, procjene govore da za sezonu u Hrvatskoj nedostaje 50.000 do 60.000 radnika.
Najtraženiji su kuhari, konobari, slastičari, čistači, pekari, mesari, prodavači.
Stoga, u jednom istarskom kampu ne gube vrijeme. Treba im 40 sezonaca. Ekipirali su se na vrijeme.
Pročitajte i ovo
Institucije su zakazale?
Sin ubio oca, Dnevnik Nove TV doznao nove detalje tragedije: "48 sati ranije sudjelovao je u incidentu"
"Bili smo na poslovnom putovanju u Republici Srpskoj, tako smo našli više od 90 posto zaposlenika", istaknula je Federica Ukušić Rovina, vlasnica kampa u Istri.
A radnike poslodavci mame na sve načine.
"Uveli smo čak i posebne nagrade za domicilne stanovnike koje isplaćujemo evo dvije sezone i to nam se pokazalo kao dobar smjer u kojem bi trebali ići", objasnila je Barbara Olenik Staničić, direktorica hrvatske hotelske tvrtke.
No, bez stranaca tržište odavno ne bi moglo.
"Uživam raditi s gostima, biti im na usluzi kao recepcionar i uživam raditi uz Jadransko more", izjavio je Ivan Skupnik, radnik iz Kanade.
"Kolege i šef su jako dragi i kvaliteta života je odlična, sviđa mi se živjeti na moru, to mi se najviše sviđa", objasnila je Pema Sherpa, radnica iz Nepala.
Samo u siječnju izdano je 14.219 dozvola za boravak i rad radnicima trećih zemalja.
"Možemo reći da se ubrzalo izdavanje radnih dozvola tako da smo nekako već veći dio tih radnih dozvola ishodovali pa nam to zaista daje nadu da će nam i ti radnici doći na vrijeme što proteklih godina nije bio slučaj", napomenula je Olenik Staničić.
Pročitajte i ovo
Opasna bolest
Većina ignorira znakove: ''Dok pričamo tu danas, 2000 ljudi hoda u Hrvatskoj, a da ne zna da je bolesno''
Sezone već godinama u turizmu spašavaju i učenici, ali i studenti.
"Od konobara, kuhara, recepcionara, zaista svugdje mogu, dobrodošli su", kazala je Melani Masatović, direktorica hotela u Crikvenici.
Cilj je što bolja turistička godina i zadovoljni gosti. Konkurencija je jaka, a ljudi su ti koji čine razliku, pogotovo kada je u pitanju grana koja najviše puni hrvatski proračun.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.