Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOBODA KRETANJA U EU

Uskoro konačna odluka o ulasku Hrvatske u Schengen: "Glasanje je u listopadu"

U Strasbourgu će se uskoro dovršavati postupak ulaska Hrvatske u schengenski prostor. Reporter Dnevnik Nove TV Vibor Vlainić razgovarao je s prvim čovjekom parlamentarnog odbora zaduženog za taj dogovor.

Odgovarajući na pitanje je li put Hrvatske u Schengen čist, Juan Fernando Lopez Aguilar, predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove kazao je da jest i da se svi nadaju kako će Hrvatska uskoro ući u Schengen.

Pročitajte i ovo Majka Jean-Michel Nicoliera - 3 Francuz ubijen na Ovčari Majka Jean-Michela Nicoliera zaplakala kad su stigli Rafalei: "Bio bi ponosan, Hrvatska je njegova zemlja" brigadir Željko Ninić, zamjenik zapovjednika HRZ-a Zaštitnici hrvatskog neba Dnevnik Nove TV doznaje kad će Rafalei sljedeći put proparati nebo. Zamjenik zapovjednika HRZ-a: "Situacija nije ista kao s MiG-ovima"

"Što prije, to bolje“, kazao je. "To je volja koju je vrlo jasno izrazio Europski parlament, pogotovo odbor zadužen za to, a to je odbor kojim predsjedam." Taj odbor trenutačno ocjenjuje u procesu konzultacija konačnu odluku Vijeća da hrvatskoj dopusti pristup Schengenu.

Ističući želju za tim da hrvatski građani potpuno uživaju u slobodi kretanja u prostoru Schengena, poručio je da su se u Odboru žestoko borili u prvom redu za punopravni Schengen kako bi se nadvladali svi nedostaci koji su pretrpljeni tijekom pandemije.

"Borili smo se žestoko i da dovršimo Schengen sa svim zemljama članicama Europske unije“, kazao je dodavši da zato svi žele dobrodošlicu Hrvatskoj i hrvatskim građanima kako bi potpuno uživali u slobodi kretanja i boravka u prostoru Schengena.

Hrvatska dogodine u Schengenu

"Mogu sa zadovoljstvom reći da postoji jasna proeuropske većina koja želi Hrvatsku primiti u Schengen što prije to bolje". Dodao je da se zato osigurao takozvani ubrzani hod za postupak konzultacija te da su se uspostavili kratki rokovi.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz Europa je naša budućnost Scholz podržao ulazak Hrvatske i još dvije države u Schengen: "Trebali bismo ga zaštititi i razvijati"

Pročitajte i ovo Europski parlament KADROVSKA KRIŽALJKA Igre iza kulisa u Europskom parlamentu: Što se skriva iza kontroverznog imenovanja novog glavnog tajnika?

"Odluka je dodijeljena, a glasovanje će se održati u listopadu u Odboru kojim predsjedam, a na plenarnoj sjednici moglo bi se izglasati u studenome“, rekao je zaključivši da će Hrvatska sljedeće godine ući Schengen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene