Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KADROVSKA KRIŽALJKA

Igre iza kulisa u Europskom parlamentu: Što se skriva iza kontroverznog imenovanja novog glavnog tajnika?

Europski parlament
Europski parlament Foto: PATRICK HERTZOG / AFP
Europski parlament imenovao je u ponedjeljak Talijana Alessandra Chiocchettija za svog novog glavnog tajnika u kontroverznoj odluci.

Talijan Alessandro Chiocchetti će 1. siječnja naslijediti Nijemca Klausa Wellea koji je na toj najvišoj parlamentarnoj dužnosti od 2009. godine.

Portal Politico je izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da je Chiocchettijevo imenovanje dio zakulisnog dogovora.

Odluku o tome tko će dobiti čelni položaj donosi 14 potpredsjednika Europskog parlamenta i pet članova savjetodavnog ureda poznatih kao kvestori.

Nakon saslušanja ispitivanja četvorice kandidata, održano je "pažljivo vijećanje" te je odluka o imenovanju Chiocchettija donesena "vrlo velikom većinom", navodi se u priopćenju Europskog parlamenta. Ipak, nije objavljeno tko je glasovao za njega.

To je imenovanje izazvalo oštre kritike Zelenih i Socijaldemokrata EU-a. Potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala iz Zelenih, rekla je da je proces odabira bio neadekvatan, a svaki kandidat se predstavljao samo 10 minuta.

Pročitajte i ovo Ilustracija novac zaštita potrošača Iz Europskog parlamenta dobre vijesti: Kraj nenajavljenim ukidanjima minusa na računima?
Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić dobitnik mep oscara Veliko priznanje stiže iz Bruxellesa: Hrvatski europarlamentarac proglašen najboljim na području zaštite ljudskih prava

Chiocchetti je trenutačno šef kabineta predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole.

Takvi dogovori nisu neuobičajeni ni pri raspodjeli mjesta u drugim institucijama EU-a, no parlament na ovaj način do sada nije izazivao veću pozornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene