Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVILA HITNE MJERE

Ursula von der Leyen pred Europskim parlamentom: "Profiti se moraju podijeliti, kompanije nisu ni sanjale da će toliko zarađivati"

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je pred Europskim parlamentom najavila sveobuhvatnu reformu tržišta električne energije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je održala govor o stanju Unije pred Europskim parlamentom.

Riječ je o godišnjem govoru kojim počinje prva rujanska sjednica Parlamenta – pregled učinjenog od rujna 2021. do rujna 2022. i najava prioriteta Komisije za idućih godinu dana.

Ursula von der Leyen Olena Zelenska Foto: DNEVNIK.hr

Von der Leyen je podsjetila na jutro 24. veljače ove godine, kad je ruska vojska napala Ukrajinu, te kazala kako je odgovor Europe na agresiju protiv Ukrajine bio jedinstven.

"Sloboda danas ima ime, a to ime je Ukrajina. Ima lice, a to je lice ukrajinskog naroda", poručila je Von der Leyen.

Govoru predsjednice Europske komisije nazočila je supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska.

"Danas Ukrajina izvozi električnu energiju u EU", kazala je Von der Leyen te najavila kako će Ukrajina biti uključena u slobodno roaming područje. Najavila je i svoj odlazak u Kijev te razgovor s Volodimirom Zelenskim.

"Trebali smo slušati Annu Politkovskaju i one koji poznaju Putina"

"Trebali smo slušati one koji poznaju Putina. Annu Politkovskaju, one koji su govorili o zločinima i za to platili najveću cijenu", poručila je predsjednica Europske komisije.

Kazala je kako se Europa mora odmaknuti od Rusije po pitanju uvoza plina, koji danas iznosi samo devet posto.

Klimatska kriza kuca na vrata, rekla je Von der Leyen.

 

"U našem tržišnom gospodarstvu profiti su dobri, ali sada je pogrešno imati izvanredno visoke profite preko leđa naših potrošača. Profiti se moraju usmjeriti prema onima kojima su najpotrebniji", istaknula je Von der Leyen te kazala kako EK radi na nizu mjera kako bi zajamčila globalnu konkurentnost te razvila s državama članicama taj niz mjera.

Kako je moguće na razuman način smanjiti cijenu plina, raspravljat će radna skupina, najavila je.

Bit će provedena sveobuhvatna reforma tržišta električne energije.

Von der Leyen: "Moramo raditi na prilagodbi klimatskim promjenama"

"Problem su fosilna goriva, a ne njihova cijena", kazala je predsjednica EK-a te najavila potrebu promjene paradigme.

Države članice na Sjevernom moru puno su uložile u vjetroelektrane te proizvode najveće solarne panele, podsjetila je Von der Leyen te naglasila kako zeleni vodik može promijeniti situaciju u Europi.

"Želimo proizvesti deset milijuna tona obnovljivog vodika do 2030. godine", najavila je te kazala kako će biti osnovana nova Europska banka vodika. Koristit će se resursi iz Fonda inovacija.

Za iduću sezonu Von der Leyen je najavila kupnju deset novih aviona za gašenje požara kako bi se učinkovitije borili s požarima diljem Europe.

Države članice trebale bi pokazati veću odgovornost po pitanju zaduženosti te otvoriti prostor za strateška ulaganja, kazala je čelnica Europske komisije te dodala kako je potrebna veća sloboda za investiranje na području Europe.

Prosperitet, stabilnost i rast moraju ići ruku pod ruku, a treba se oslanjati na trajne vrijednosti tržišnog gospodarstva, naglasila je predsjednica EK-a.

Kako bi se transformiralo europsko gospodarstvo, treba otkloniti prepreke s kojima se suočavaju mala i srednja poduzeća, pa će tako biti predstavljen paket pomoći, posebno kad je u pitanju njihovo oporezivanje.

Europi nedostaje radne snage: od nekvalificiranih radnika do sveučilišnih stručnjaka

Nedostatak radne snage veliki je problem, upozorila je predsjednica EK-a: inženjeri, IT tehničari... od nekvalificiranih radnika do sveučilišnih stručnjaka, rekla je.

Von der Leyen je najavila i Europski akt o kritično važnim sirovinama, podsjetivši da se 90 posto litija proizvodi u Kini.

"Kraljica Elizabeta II. bila je legenda, nalazila je prave riječi u svakom trenutku. Predstavljala je dušu cijeloga svijeta", prisjetila se predsjednica Europske komisije te dodala kako se budućnost Europe temelji na vladavini prava i demokraciji te promicanju mira, sigurnosti i gospodarskog napretka, a upravo to meta je ruskih raketa.

"Ovaj trenutak u globalnoj politici je apel da ponovno promislimo o našim političkim planovima te razmislimo o snazi demokracije", kazala je te dodala kako želi da narodi zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije znaju da su dio europske obitelji.

"Naša unija nije potpuna bez vas", poručila je te podržala apel o osnivanju Europske političke zajednice.

Von der Leyen najavila nove antikorupcijske mjere

Predsjednica EK-a osvrnula se i na dezinformacije koje se šire internetom te najavila predstavljanje akta o obrani demokracije, koji će rasvijetliti informacije o ulaganjima.

Ursula von der Leyen osvrnula se i na zlouporabu javnih službi.

"Moramo iskorijeniti korupciju u vlastitom domu", poručila je te najavila mjere za ažuriranje zakonodavnog okvira za borbu protiv korupcije.

Predsjednica EK-a govorila je i o potrebi poboljšanja skrbi za mentalno zdravlje, kao i o solidarnosti s izbjeglicama.

"Naše ponašanje prema ukrajinskim izbjeglicama trebao bi biti uzor", poručila je.

Nakon njezina govora održana je rasprava sa zastupnicima.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odmicanje od rusije Europska unija pronašla alternativu ruskom plinu? "Predsjednica je otputovala kako bi osnažila suradnju..."

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen rastu tenzije EU se priprema za ozbiljni prekid u opskrbi ruskim plinom. Von der Leyen o ratu u Ukrajini: "Ne bih se kladila na Rusiju"

U središtu govora predsjednice EK-a bili su solidarnost EU-a s Ukrajinom, sankcije Rusiji, opskrba energijom, smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima te rast cijena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene