Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očekuje otvaranje još istraga

Otkriveno tko je pao u velikoj akciji na Srednjacima, oglasio se i ministar Božinović: "Pratimo ih već neko vrijeme"

Policija je u srijedu popodne objavila kako su u velikoj akciji na Srednjacima uhićena dvojica državljana BiH. Akciju je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Interventna policija s dugim cijevima provodila je akciju u utorak u zagrebačkom naselju Srednjaci, a zagrebačka policija u srijedu je objavila detalje akcije i navela kako su uhićena dvojica državljana Bosne i Hercegovine ne otkrivajući njihov identitet. 

Međutim, portal Istraga.ba piše da je među uhićenima Edin Balić iz Velike Kladuše, jedan od najbližih suradnika narkobosa Dine Muzaferovića Cezara.

Dvojica uhićenih BiH državljana u srijedu popodne došla su na ispitivanje u prostorije tužiteljstva na Selskoj cesti u Zagrebu, javio je Jutarnji te dodao kako su se kratko zadržali pa se pretpostavlja da su se obojica branila šutnjom.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade u srijedu se osvrnuo na akciju na Srednjacima. Rekao je da hrvatska policija u suradnji s policijama susjednih zemalja učinkovito radi na razbijanju kriminalnih skupina. Istaknuo je da je u posljednjih nekoliko godina uhićeno 200-injak pripadnika kriminalnih skupina iz Srbije i Crne Gore.

Iz ovog će se otvoriti nova kriminalistička istraživanja

"To je ozbiljan posao. Za takav posao morate imati vrhunske profesionalce koji znaju što rade, koji znaju kako rade i biraju trenutak kada pokreću određene akcije. Ovo je akcija koja je bila u suradnji sa susjednim policijama, međutim ona nije bila ad hoc. Već neko vrijeme se prate ti ljudi, prate se njihovi kontakti. Iz tih kontakata će se, pretpostavljam, otvoriti neka nova kriminalistička istraživanja. Ne treba imati nikakve iluzije da kriminalci, pripadnici organiziranog kriminala na transnacionalnoj razini iz više država se ne kreću i Hrvatskom, ali hrvatske službe i policija i u ovom slučaju su pokazale veliku učinkovitost i profesionalnost", rekao je Božinović.

Ministar nije odgovarao na pitanja novinara o detaljima akcije, kazao je tek da se provodi istraga protiv uhićenih zbog sumnje u djela počinjena na teritoriju Hrvatske. O izručenju BiH još nije govorio.

"Takve akcije pokazuju da građani mogu biti sigurni", poručio je ministar unutarnjih poslova te istaknuo kako "danas svaki ozbiljan kriminal ima međunarodnu dimenziju".

Planirali još jedno ubojstvo

Balića i Muzaferovića se povezuje s kriminalnom grupom koja je u šumama na granici između BiH i Hrvatske uzgajala marihuanu u vrijednosti nekoliko milijuna kuna, a plantažu su čuvale osobe naoružane automatskim puškama.

Zbog toga su Balić i Muzaferović u bijegu od bosanskohercegovačkih vlasti od srpnja prošle godine, a sada ih se sumnjiči da su organizirali ubojstvo Eldina Ćerimovića, koji je bio svjedok-pokajnik u slučaju s plantažom marihuane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UHIĆENI I STRANI DRŽAVLJANI Velika akcija policije u zagrebačkom kvartu Srednjaci: "Više je uhićenih, akcija je dugo pripremana"

Spomenuti portal piše i kako je policija imala informacije da su Balić i Cezar planirali ubojstvo još jednog dilera iz Velike Kladuše - Satka Kekića.

Za Balićem i Muzaferovićem nije raspisana međunarodna tjeralica, već potraga na teritoriju BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SASLUŠANJE MLADIĆA Policija ispituje osumnjičenog za ispaljivanje hica iz zolje na utakmici u Korenici

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene