Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak poslodavaca

Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9
Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 1 Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 2 Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 3 Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 4 Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +8 Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 5 Galerija 1/13 >>
Žene koje rade u petrinjskoj tvornici furnira ispričale su svoje priče za Provjereno.

Smrskana ruka, otkinuti i polomljeni prsti, opekline, nije scenarij horor-filma, već realnost žena zaposlenih u petrinjskoj tvornici furnira.

Uz stravične slučajeve ozljeda na radu, spomenuta tvornica šokira i ovime – prema tvrdnjama gradske uprave radi bez uporabne dozvole. Nekolicina žena odlučila je za kamere Provjerenog ispričati u kakvim uvjetima rade i s kojim posljedicama.

"Jednoj je slomljen prst i otkinut nokat, drugoj je odrezan jedan prst, trećoj su odrezana dva prsta. Jednoj su bile spaljene ruke. Nikakve zaštite na radu nije bilo, nikakvih liječničkih uvjerenja., ničega", kažu radnice za Provjereno.

Jednoj od radnica smrskana je ruka dok je radila na stroju zvanom sječka, koji se često znao zaglaviti. "Ako je ona otišla u sječku, ona nije otišla zato što je htjela, već zato što ju je netko poslao", kažu.

Pročitajte i ovo Helena Leko zadobila je ozljede dok je pokušala spasiti svojeg psića Strašna priča iz Dubrave Susjedov pas zaklao joj ljubimca, a njoj izgrizao ruku: "Rekli su da će ga vratiti vlasnicima, ne želimo živjeti u strahu"

"Poslovođa vam kaže da morate to napraviti jer cijeli posao stoji", dodaju.

Tvrde da nisu bile obučene za rad na strojevima niti su dobile odgovarajuću radnu opremu. Ljeti su, kažu, znale raditi i na 39 stupnjeva, no po vodu ili na WC nisu smjele bez dopuštenja poslovotkinje.

Odlazak na bolovanje značio je i otkaz po povratku, tvrde, stoga je jedna od ozlijeđenih zaposlenica, koja je završila na hitnoj, naknadno izmijenila iskaz o ozljedi na radu, i to nakon što ju je posjetila policija.

"Tražili su je da promijeni iskaz da je ona taj dan bila kod kuće i da joj se kod kuće nešto dogodilo. Na kraju je ipak pristala misleći da će to biti problem kad se vrati jer su svi ostali dobivali otkaze kad bi otišli na bolovanje", pričaju.

Pročitajte i ovo Grom pogodio zrakoplov u Kanadi nakon polijetanja VIDEO U avion s 400 putnika udario grom, sve je snimljeno

Policijska uprava sisačko-moslavačka potvrdila je za Provjereno da su prošle godine policiji prijavljena četiri događaja nesreće na radu u navedenoj tvornici.

O svemu su izvijestili Državni inspektorat koji je utvrdio nedostatke u zaštiti na radu te donio dvije upravne mjere kojima je, kako kažu, "poslodavcu zabranjeno obavljanje poslova protivno Zakonu o zaštiti na radu i naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku."

Po odgovore vlasnika ekipa Provjerenog otišla je ispred same tvornice, a razgovarali su i s aktualnom gradonačelnicom Petrinje. Što su saznali, pogledajte u večerašnjoj emisiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene