Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liste se predaju do petka

Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila

Parlamentarni izbori 2024.
Parlamentarni izbori 2024. Foto: Tonci Plazibat/Cropix
Ususret parlamentarnim izborima DIP je objavio da će stranke koje ne zadovolje načelo ravnopravnosti spolova plaćati kaznu.

Na izbornim listama za Hrvatski sabor, bilo da ih predlažu političke stranke ili birači, stranke će morati poštovati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, tako da zastupljenost jednog spola na listi ne bude niža od 40 posto.

To konkretno znači da od 14 kandidata, koliko ih mora biti na listama u 1. do 11. izbornoj jedinici, šest mora biti žena odnosno muškaraca. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Pravilo se mora poštovati kod predlaganja izbornih lista, u suprotnom će DIP obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH te predlagateljima prijete novčane kazne.

Dogodi li se da ne ispoštuju pravilo, lista ostaje u izbornoj utakmici, ali njenom predlagatelju prijeti novčana kazna u iznosu od 6636 eura.

Ponove li se situacije s prethodnih izbora, pa neka politička stranka ne bude imala dovoljno žena ili muškaraca na, primjerice, pet listi, mogla bi u konačnici platiti kaznu veću od 33.000 eura, što nije zanemarivo.

Pročitajte i ovo Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno"

No dugačak je put do toga zato što će DIP, kada utvrdi da nije poštovano načelo ravnopravnosti spolova, o tome obavijestiti DORH i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova radi pokretanja prekršajnog postupka.

DIP, koji je u procesu zaprimanja kandidatura, objedinjenu informaciju o listama bez dovoljno žena odnosno muškaraca objavit će idućih dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene