Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masna mrlja još se vidi

"Krivo" je prvenstvo u vaterpolu: Konačno poznat uzrok širenja mazuta kod Splita

Dva tjedna nakon onečišćenja mora u sjevernom dijelu Splita velikim količinama mazuta, konačno je i službeno poznat uzrok ovog ekološkog incidenta.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan donio je nove detalje onečišćenja mora u sjevernom dijelu Splita koje se dogodilo prije dva tjedna.

"Velike količine mazuta istekle su iz vojarne Admiral Sveto Letica u Lori. To su pokazali izvidi Vodopravne inspekcije Državnog inspektorata. Oni će protiv odgovorih poduzeti i prekršajne mjere. U dva tjedna prikupljeno je preko 140 kubičnih metara nauljene vode.

Predmetnom subjektu naređeno je poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari.

Iz MORH-a su odmah rekli da su u svojim odvodima pronašli mazut, no ne ovolike količine. To se očito dogodilo jer imaju prve susjede Spaladium Arenu.

Nakon Europskog prvenstva u vaterpolu, s obzirom na to da imaju iste odvodne cijevi, bazen u Spaladium Areni se praznio tako da je očito pogurao cijeli mazut koji je bio u cijevima.  

Inspektorat je naložio Ministarstvu obrane da pod hitno zaustavi istjecanje tog mazuta i da sanira kvarove. Iako su prošla dva tjedna, sa sjeverne strane Splita i dalje se mogu vidjeti tragovi mazuta.

Iz brodogradilišta su poručili da još nisu uklonili brane, tako da neće doći do širenja mazuta dalje u okoliš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čak 14 dana nakon incidenta U akvatoriju Brodosplita izvučene nove količine mazuta, čak 500 litara, a spominje se zašto se to dogodio

Pročitajte i ovo Tomislav Debeljak - 2 Za Dnevnik Nove TV Najbizarniji intervju koji ćete danas vidjeti! Vlasnik Brodosplita na pitanje o mazutu kod Splita: "Imali smo viška. Dovezli smo ga cisternama i satrali u more"

Državni inspektorat nastavlja s provjerama je li bilo istjecanje drugih tvari i iz drugih izvora, nakon čega će se o svemu obavijestiti Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je i samo otvorilo predmet", izvijestio je Kaštelan u Dnevniku Nove TV.

 

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene