Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽUJE SE UZROK ONEČIŠĆENJA

Tko je izlio mazut u splitsku luku? Više od šest tona zauljenog krutog otpada prikupljeno u Brodosplitu

Onečišćenje kod Splita
Onečišćenje kod Splita Foto: DNEVNIK.hr
U intervenciji na području luke posebne namjene u Brodosplitu, gdje je prije šest dana došlo do izlijevanja mazuta, do ponedjeljka je prikupljeno ukupno oko 137 kubičnih metara zauljenih voda, te oko 6300 kilograma zauljenog krutog otpada, priopćeno je iz Županijskog operativnog centra.

Nakon iznenadnog onečišćenja mora na području te luke aktiviran je Županijski operativni centar Splitsko-dalmatinske županije koji djeluje sukladno Planu intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi se u priopćenju.

Na području luke posebne namjene došlo je do izlijevanja teškog goriva, mazuta u more. Akcija čišćenja mora započela je 20. rujna te su odmah angažirane ovlaštene tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja. Na mjestu izljeva, kako navode, postavljen je obruč apsorbirajućih i plutajućih brana kako bi se smanjila površina izlijevanja mazuta čišćenje usisnim pumpama.

"Uz to, čitavo područje luke posebne namjene Brodosplit s morske je strane ograđeno napuhujućim barijerama tj. branama, ukupne dužine 450 metara, te je luka zatvorena za pomorski promet. Za akciju čišćenja na terenu su angažirane cisterne za prikupljanje zauljenih voda, brodice specijaliziranih tvrtki, te nekoliko desetaka djelatnika za mehaničko prikupljanje zauljenih ostataka. Do ponedjeljka ujutro u intervenciji se prikupilo ukupno oko 137 metara kubičnih zauljenih voda te oko 6 300 kilograma zauljenog krutog otpada", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Tomislav Debeljak - 2 Za Dnevnik Nove TV Najbizarniji intervju koji ćete danas vidjeti! Vlasnik Brodosplita na pitanje o mazutu kod Splita: "Imali smo viška. Dovezli smo ga cisternama i satrali u more"

Pročitajte i ovo Željana Grgić, Vlade Milanović i Mario Jurič SLUŽBE SU NA TERENU VIDEO More u Splitu onečišćeno mazutom, građani bijesni: "Trebalo je nekakvo upozorenje, ovo traje pet - šest sati. Nisam doktor, ali ovo nije zdravo"

Akcija čišćenja se i dalje nastavlja, a za sada se pravovremenim postavljanjem napuhujuće brane i zatvaranjem luke uspjelo spriječiti veće izlijevanje u Kaštelanskom zaljevu. Zabilježene su dvije mikro lokacije nakupljenih zauljenih naslaga van luke posebne namjene na kojima su također poduzete mjere sprječavanja daljnjeg širenja onečišćenja.

"Uz koordiniranu akcija čišćenja mora tijela državne uprave nadležna za postupanje u slučajevima onečišćenja, provode očevidne i istražne radnje, u cilju utvrđivanja točne količine izlivenog ulja, kao i uzroka koji je doveo do onečišćenja", stoji na kraju priopćenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene