Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio USKOK

Bandićev vozač i Kralj Adventa optuženi za mito: Pogledajte kako su se namještali poslovi sa štandovima

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1976., 1948.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Prvookrivljeni Zdravko Krajina dugogodišnji je osobni vozač i osoba od posebnog povjerenja pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Krajinu i drugooptuženog poduzetnika Denisa Mohenskog, poznatog i kao kralja Adventa, USKOK tereti da su se od kolovoza 2016. pa sve do siječnja 2020. u Zagrebu dogovorili s Bandićem da im omogući dodjelu javnih površina Grada u zakup radi organizacije raznih manifestacija.

Krajina se s Bandićem u zamjenu dogovorio za razne protuusluge koje ne ulaze u opis njegova radnog mjesta, dok je Mohenski dogovorio s Bandićem udio u dobiti koju će njegov obrt ostvariti od tih aktivnosti, stoji u priopćenju USKOK-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Platio deblokadu računa USKOK pokrenuo istragu: Traži pritvor za poreznika i poduzetnika koji ga je podmitio

Bandić je zatim trećeokrivljenoj Jeleni Čeklić, članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, naložio da osigura da dvojac dobije željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih, što je ona i učinila. Čeklić je također i osigurala da članovi Povjerenstva donesu iste prijedloge zaključaka da se upravo društvima Krajine i Mohenskog neposredno dodijeli tražena javna površina, što je zatim Bandić, kao gradonačelnik, i potvrdio.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica Slučaj prepiske ministra Zlata Hrvoj-Šipek o curenju podataka iz USKOK-a: "Znate onu narodnu – zaklela se zemlja raju...'"

Krajina je zauzvrat Bandiću službenim automobilima Grada prevozio njegove članove obitelji, održavao njegovu vikendicu, plaćao za čišćenje, a obavljao je i druge poslove po Bandićevim nalozima.

Mohenski je pak s druge strane Bandiću dao mito od 400 tisuća kuna, od čega je Bandić Krajini dao oko 40 tisuća kuna, priopćeno je iz USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene