Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fortenovin poljoprivredni sektor

Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Proizvodi u trgovini
Proizvodi u trgovini Foto: Damjan Tadic/Cropix
Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček pozvao je u četvrtak Vladu da se kao kupac aktivno uključi u pridobivanje Fortenovina poljoprivrednog sektora, koji čine tvrtke PIK Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček pozvao je u četvrtak Vladi da se aktivno kao kupac uključi u prodaju Fortenovina poljoprivrednog sektora jer je riječ o strateškoj grani hrvatskog gospodarstva za koju ne možemo dopustiti da je preuzme strani kapital.

"Vrlo je bitno da Vlada ne bude pasivni promatrač potencijalne prodaje poljoprivrednog sektora koju najavljuje Fortenova grupa jer je riječ o PIK-u Belje, Vupiku i PIK-u Vinkovci nego se mora aktivno uključiti u svojstvu kupca tih tvrtki”, poručio je Pavliček s konferencije za novinare u Saboru.

Radi se, ističe o strateškim tvrtkama, ne samo za istočnu Slavoniju i Baranju, nego za cijelu Republiku Hrvatsku, koje imaju više od 2200 zaposlenih, posebice iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i imaju stotine kooperanata.

Te tvrtke, napominje, imaju zatvorenu poljoprivrednu proizvodnju "od polja do stola" i proizvode ne samo povrće i voće, nego i stotine tisuća litara mlijeka, suhomesnate proizvode i vino i riječ je o strateškoj grani hrvatskog gospodarstva.

"Stoga se Vlada mora aktivno uključiti kao kupac, a hoće li to učiniti kroz mirovinske fondove, postojeće poljoprivredne tvrtke ili neku novoosnovanu državnu tvrtku manje je bitno, ali je bitno da te tri tvrtke ostanu u hrvatskom vlasništvu. Ne možemo si dozvoliti da strani kapital preuzme ovu stratešku granu hrvatskog gospodarstva, bio on iz Mađarske, Srbije ili neke druge države”, upozorio je Pavliček.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu Kaos na ulicama VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament

Pročitajte i ovo Multilateralni sastanak na marginama samita Europskog vijeća u Bruxellesu Sastanak u Bruxellesu Zločesti dečko EU-a popustio: Postignut dogovor o 50 milijardi eura za Ukrajinu

Potencijalnu prodaju tih tvrtki ocijenio je prevažnom za interese Hrvatske, posebno zato što se radi o tvrtkama koje trenutačno u dugoročnom najmu obrađuju čak 33 tisuće hektara državne zemlje i to buduće vlasništvo tih tvrtki mora ostati u hrvatskim rukama, a najbolje bi bilo da to bude u nekakvom obliku gdje je država većinski vlasnik, ustvrdio je.

Podsjetio je da smo u prošlosti kroz katastrofalne privatizacije izgubili svoj bankarski sustav i dio energetskog sustava po pitanju Ine što ni danas nismo u stanju vratiti i ne možemo si dopustiti da izgubimo tu vrlo bitnu granu hrvatskog gospodarstva, poljoprivredno-prehrambenu industriju.

Osim poziva Vladi da se aktivno uključi u tu transakciju, apelirao je i na Fortenovu da ne vodi računa samo o cijeni po kojoj će prodati tvrtke nego da se pri izboru kupca vodi i činjenicom da se radi o strateškim tvrtkama i da mora biti zadovoljen i strateški interes Republike Hrvatske

"Jako je bitno i da broj uposlenih u tim tvrtkama ostane minimalno na istoj razini, a ako je moguće da se čak i povećava jer o tim tvrtkama izravno ovisi 2200 obitelji u već ionako najsiromašnijem dijelu Hrvatske. Važno je da te tvrtke stabilno posluju, ali da ipak budu u hrvatskom vlasništvu”, zaključio je Pavliček.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene