Obavijesti Video Pretražite Navigacija
večeras u Provjerenom

Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda!

Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6
Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno - problem nedostatka liječnika - 1 Provjereno - problem nedostatka liječnika - 1 Foto: Provjereno Provjereno - problem nedostatka liječnika - 2 Provjereno - problem nedostatka liječnika - 2 Foto: Provjereno Provjereno - problem nedostatka liječnika - 3 Provjereno - problem nedostatka liječnika - 3 Foto: Provjereno Provjereno - problem nedostatka liječnika - 4 Provjereno - problem nedostatka liječnika - 4 Foto: Provjereno +8 Provjereno - problem nedostatka liječnika - 5 Galerija 1/13 >>
Provjereno večeras donosi priču o posljedicama nedostatka liječnika, osobito u malim sredinama. Žena u Topuskom danima je ležala kod kuće u agoniji - slomljenog kuka i u teškim bolovima. Hitna pomoć je dolazila no bez liječnika, a tehničar i medicinska sestra bili su uvjereni da gospođa ima išijas i preporučili joj strogo mirovanje i tablete protiv bolova.

"Tražila je mama moja injekciju da joj se olakšaju bolovi, međutim oni ne smiju davati injekcije pa ih ni ne nose sa sobom. Onda su se konzultirali sa liječnicom u hitnoj medicinskoj i dobili su zeleno svjetlo da joj daju jake tablete protiv bolova pa smo ustanovili da oni nemaju te jake tablete u svojoj torbi. Tako da nisu ništa drugo mogli napraviti nego ispuniti papirologiju i pozdraviti se s nama", prepričava kćer pacijentice.

Nakon nekoliko dana agonije shvatili su da se situacija pogoršava, pa su pozvali sanitet koji je pacijenticu iznio na nosilima i prevezao u Opću bolnicu Sisak u kojoj je utvrđeno da ima slomljen kuk.

Osim što nisu imali liječnika u hitnoj pomoći, nisu ga imali niti u tamošnjem Domu zdravlja, kao ni u ambulanti u susjednom Vrginmostu, a do bolnice Sisak je 50 kilometara vožnje. Osim za hitne slučajeve, problem je i što kronični pacijenti ne mogu do svoje terapije koja im je neophodna.

Dr. Željka Bifflin Heski iz Koordinacije obiteljske medicine Sisačko-moslavačke županije, navodi da je situacija u zemlji postala zabrinjavajuća.

"Trenutačno u 2300 timova radi preko 200 liječnika koji su stariji od 65 godina, radi preko 800 liječnika koji su stariji od 60 godina. Tako da, u narednih pet godina će više od 40% liječnika koji trenutno rade u obiteljskoj medicini biti spremno za mirovinu", kaže i dodaje da će se s tim problemom, osim ruralnih krajeva, uskoro suočiti i veće gradske sredine.

Ekipa Provjerenog posjetila je i Lipik u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji gdje je situacija slična - liječnica u ambulanti je na bolovanju, a njezine zamjene – nema. Hoće li nas u skorijoj budućnosti imati tko liječiti? Više pogledajte u večerašnjoj emisiji na Novoj TV.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene