Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI i Europol

Međunarodna istraga dovela do hrvatskog grada: "Prate što tipkate, promatraju vas preko kamere i koriste vaše računalo za napad na druga"

Aktualno Galerija Istraga u Sisku - 1 Istraga u Sisku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraga u Sisku - 2 Istraga u Sisku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Istraga u Sisku - 3 Istraga u Sisku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Istraga u Sisku - 4 Istraga u Sisku - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Istraga u Sisku - 5 Galerija 1/5 >>
U velikoj međunarodnoj akciji pali su kibernetički kriminalci i u Hrvatskoj. Preko zlonamjernog softvera povezali bi se na računala drugih osoba i tako dolazili do osobnih podataka žrtava. Istraga je policiju dovela i do jedne tvrtke u Sisku.

Hrvatska policija dio je velike međunarodne operacije koju vode FBI i Europol. Na meti su im internetski kriminalci koji su prodavali softver za tajno pristupanje i povezivanje s računalima žrtava.

"Vrsta malwarea može pratiti što tipkate po tipkovnici, što gledate na zaslonu, može stvarati ekranske slike vašega zaslona, može pratiti vašu web-kameru, preko nje vas promatrati, može pratiti vaše datoteke, zaključati ih, a može čak i koristiti vaše računalo za napad drugog računala, odnosno za širenje tog malwarea", rekao je Jakov Kiš iz Nacionalnog CERT-a

Uhićena su dvojica osumnjičenika na Malti i u Nigeriji, a istraga ih je dovela i do Hrvatske.

"Uhićene osobe koje stoje iza kreiranja ovih zlonamjernih programa odnosno dio onih koji su prodavali takve zlonamjerne programe i koji su ih koristili. Kada govorimo o žrtvama, to su osobe ili organizacije koje su pretrpjele određenu štetu, da im je ukraden novac, osjetljive informacije, a možemo govoriti o tome da je netko samo koristio infrastrukturu, znači servere ili računala neke organizacije da bi dalje radio kriminalne radnje", rekao je Alen Delić, stručnjak za informacijsku sigurnost. 

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

Obavljen je pretres jedne tvrtke na području Siska te je uklonjen ključni dio mrežne infrastrukture koja se koristi za kibernetičke napade.

"Ono što zasigurno znamo i što je dobro jest da je hrvatska policija imala kapaciteta provesti određene dokazne radnje koje su dovele do toga da se ove domene sruše i da se uhite osobe koje stoje iza cijele akcije", rekao je Delić.

Softver koji je bio predmet operacije se zove Warzone, a kupiti ga je mogao bilo tko. Isto tako, svatko može biti na meti takva softvera. Neki građani već su imali neugodna iskustva, pa su dodatno oprezni.

"Joj, duga priča, neka je prevara u pitanju. Ostao sam bez novca", rekao je Ivan.

"Pa ne skrivam web-kameru inače, znam da puno ljudi to radi", rekla je Ivona.

"Poruke i to ja ne otvaram. Kolegi je skinuto već 1500 eura", kaže Marko. "Upoznat sam ako je nešto je sumnjivo, onda naravno da pazim", rekao je Danijel.

"Imam sve zaštićeno, moram se uvijek identificirati", poručuje Renata iz Siska.

Pročitajte i ovo Zagađeni zrak u Splitu - 4 Štetna prašina Zagađen zrak i stalna zabrinutost - tako izgleda život na splitskim Brdima: "Čestice lete kilometrima okolo"

Policija i stručnjaci upozoravaju

"Građani bi trebali paziti da ne nasjedaju na phishing, na sumnjive mailove, da ne preuzimaju nepoznate datoteke i ako primijete da se na njihovu računalu događaju čudne stvari, da svakako provjere sa stručnim osobama kako bi se ta prijetnja uklonila", rekao je Jakov Kiš iz Nacionalnog CERT-a.

Pročitajte i ovo Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama

U akciji sudjeluju Australija, Kanada, Finska, Njemačka, Malta, Nizozemska, Nigerija, Rumunjska i SAD.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene