Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pošaljite prijavu!

Navali narode: Za plaću od 40.000 kuna ne morate imati ni fakultet, traže čak 16 novih ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvoreno je čak 16 radnih mjesta za prestižan posao poznat po visokim primanjima. Želite li postati kontrolor leta, požurite s prijavom jer rok za prijave istječe uskoro.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe u potrazi je za 16 kandidatkinja ili kandidata koji će nakon osposobljavanja činiti novu generaciju oblasnih radarskih kontrolora zračnog prometa s mjestom rada u Velikoj Gorici.

Rok ističe uskoro

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti

Od kontrolora leta traže visoku toleranciju na stres, samouvjerenost, odlučnost, sposobnost donošenja brzih i točnih odluka te odlično pamćenje, percepciju i pažnju.

Uz to, potrebno je imati završenu najmanje četverogodišnju srednju školu, aktivno poznavati hrvatski i engleski jezik na razini B2, biti hrvatski državljanin ili državljanin neke od članica EU-a, biti rođen u razdoblju od 1994. do 2003. godine te biti odličnog zdravstvenog stanja.

Vremena za prijavu nije ostalo puno - oglas je otvoren do 27. veljače.

Prosječna plaća veća od 38.600 kn

Posao kontrolora leta jedan je od poslova koji sa sobom nose i visoke plaće. Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe pitali smo kolika su prosječna primanja kontrolora leta.

"Posao kontrolora zračnog prometa iznimno je odgovoran jer je potrebno voditi brigu o sigurnosti zrakoplova, posade i putnika. Zbog velike odgovornosti kontrolori zračnog prometa su i plaćeni značajno iznad nacionalnog prosjeka. Njihova prosječna neto plaća je u siječnju ove godine iznosila više od 38.600 kuna, a određuje se ovisno o složenosti radnog mjesta, pa postoje razlike između primanja toranjskih, prilaznih i oblasnih kontrolora.

Posao je često iscrpljujuć i stresan jer u jako kratkom razdoblju kontrolori primaju veliku količinu informacija na koje moraju brzo i adekvatno reagirati. Zbog toga, uz plaću, kontrolori zračnog prometa imaju i dodatne pogodnosti poput beneficiranog radnog staža i različitih drugih dodataka", odgovorila je za DNEVNIK.hr glasnogovornica Marina Halužan.

Dio djelatnika odlazi u mirovinu

Na pitanje zašto traže čak 16 novih kontrolora leta, odgovorila je da je to, između ostalog, zbog odlaska dijela postojećih kontrolora u mirovinu, ali i prognoze oporavka zračnog prometa slijedom kontinuiranog smanjivanja izazova povezanih s pandemijom bolesti COVID-19.

Novih 16 kandidata za oblasnog kontrolora bit će već peta generacija kontrolora zračnog prometa koji se u cijelosti osposobljavaju u Republici Hrvatskoj, odnosno u HKZP-u, istaknula je Halužan.

Učenje i usavršavanje

Kako su napisali na svojim internetskim stranicama, nude posao uz koji dolazi učenje i usavršavanje novim tehnologijama, izazov i karijera te timski rad i zadovoljstvo.

"Za posao kontrolora zračnog prometa ne trebaš imati supermoći!" navode u pozivu koji su poslali kandidatima za taj posao.

Inače, do 2020. svi kontrolori zračnog prometa koji nadziru hrvatsko nebo morali su dio svog zahtjevnog školovanja završiti u europskim organizacijama za osposobljavanje, a samo se zadnji dio tog procesa provodio u Hrvatskoj.

Osposobljavanje traje dvije do tri godine

Trajanje osposobljavanja ovisi o konkretnom radnom mjestu za koje se kandidati osposobljavaju, a radi se o razdoblju od dvije do tri godine. Tijekom cijelog procesa provodi se kontinuirano ocjenjivanje kandidata kroz ispite, praktične procjene i usmene ispite.

Zbog zahtjevnosti procesa, do samog kraja i dozvole za rad nerijetko dođe upola manji broj kandidata od početnog broja polaznika.

Testiranje kandidata

Tko ima prednost pri zapošljavanju i što je potrebno priložiti e-prijavi za posao kontrolora leta, detaljnije je opisano na internetskoj stranici Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Kandidati će nakon slanja prijave biti upućeni na testiranje, a za 16 kandidata koji ispune sve uvjete i prođu testove slijedi potpisivanje ugovora o radu na određeno vrijeme do stjecanja dozvole kontrolora zračnog prometa - studenta uz uvjet uspješno završenog osposobljavanja i stjecanja dozvole s propisanim ovlaštenjem.

Za dodatne informacije kandidati se mogu javiti na e-adresu kontrolor.letenja@crocontrol.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene