Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPADI PSA

Ottov bivši vlasnik najavio: Uzet će novog psa, i to pasmine poznate i kao japanski borbeni pas

Japanska tosa, ilustracija (Foto: Getty Images)
Japanska tosa, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Pas Otto, trogodišnji cane corso koji je nedavno na zagrebačkom Ksaveru napao petero ljudi, dobio je novu priliku za život. Provođenje odluke o eutanaziji je odgođeno, a Otto ide na školovanje i socijalizaciju. U međuvremenu, njegov bivši vlasnik nabavit će novog psa, japansku tosu.

Šansa za život Ottu je dana pod određenim uvjetima – morat će biti pod stalnim nadzorom, neće smjeti sudjelovati na natjecanjima, izložbama, javnim nastupima ili okupljanjima. U Ottovu putovnicu će se upisati da se radi o opasnom psu. Ravnatelj skloništa Dumovec Damir Skoko kazao je da Otto neće biti udomljen dok god ne budu sigurni da je pas stabilan, a i tada će se pomno birati Ottovi novi ljudi.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Psi u azilu Dumovec, ilustracija - 1 Čeka svoje udomitelje Sjećate li se psa Otta? Napao je petero ljudi, a pogledajte što je s njim danas: "On je odličan primjer resocijalizacije"

Ottov bivši vlasnik za Jutarnji je list rekao da je u srijedu potpisana izjava kojom psa predaje azilu Dumovec. Vjeruje da će Otto proći potrebne testove i iskoristiti novu priliku za život. ''Najvažnija je vijest da Otto i dalje živi. U srijedu sam potpisao veterinarskom inspektoru da Dumovcu predajem psa i to je bio uvjet da ostane na životu, da ga se odmah ne eutanazira. Dalje je sve na Ottu. Ne sumnjam da će Otto proći sve potrebne testove jer je podmitljiv i pametan. Nažalost, Otta više ne možemo vidjeti ni ja ni moja djevojka. Nisam bio dobar vlasnik jer sam ga odgojio kao maznu mačku, a ne vojničkim drilom'', rekao je Ottov bivši vlasnik.

Ponovno će imati ljubimca

Dok mu je Otto trajno oduzet, njegov bivši vlasnik već je donio odluku o tome hoće li ponovno imati novog kućnog ljubimca.''Da, svakako. Imao sam šarplaninca koji je puno žešća pasmina od Cane corsa. Trenutačno mi je u planu nabaviti japansku tosu. To je carski pas kojeg sam već imao, ali sam je radi selidbe u inozemstvo morao pokloniti'', rekao je.

Obzirom na moguću zabranu da nakon Otta ponovno ima psa opasne pasmine, njegov bivši vlasnik za Jutarnji list je otkrio kako će novog psa preuzeti njegova partnerica, koja je u trenutku napada šetala Otta bez povodca, brnjice i pod utjecajem alkohola.

Kakav je pas japanska tosa?

Japanska tosa, nova želja Ottovog bivšeg vlasnika, krupan je pas, kratke dlake, mišićava tijela. Poznat je još kao japanski mastif, japanski borbeni pas, kao i ''Tosa Tôken“ što doslovno znači ''borbeni pas“. Stručnjaci kažu da je Tosa jedna od najfascinantnijih pasmina, ali manje poznata većem broju ljudi.

Tose su vrlo samouvjereni, strpljivi, uravnoteženi, inteligentni i tihi psi. Rijetko su uznemireni, osim ako osjećaju da im je obitelj ugrožena ili kod dolaska nepoželjnih posjetitelja, a posebno kada nema njihovih ljudi. Izvrsni su čuvari, s urođenim instinktom da brane svoju obitelj i teritorij. To je pas jako privržen svojim ljudima koji voli biti dodirivan.

Suzdržani su i oprezni prema strancima, ali prihvate ih kada im vlasnik kaže da je u redu. Prijateljski pristupaju prijateljima i obitelji. U pravilu su dobri s djecom jer je njihova tolerancija visoka. Ako su napadnuti, neće se ustručavati od sukoba, a s obzirom na njihovu veličinu i snagu, obično završi u njihovu korist. S mačkama i drugim ljubimcima imaju malo ili nikakvih problema, posebno ako je pas dobro socijaliziran.

Odgoj ovih pasa mora biti uravnotežen, dosljedan uz puno ljubavi. Osjetljivi su na intonaciju glasa. Ipak, ovo nije pas za svakoga. Pas treba vlasnika koji njime može mentalno vladati. Psa treba naučiti da ne vuče povodac dok je još štene i treba posvetiti vremena dobroj socijalizaciji.

Kako se treniraju opasni psi pogledajte OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene