Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Resocijalizaciju plaćamo mi

Ravnatelj skloništa Dumovec: ''Otto neće ponovno napasti. On nije razjarena zvijer, već pas s kojim se može raditi"

Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta, i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr)
Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta, i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pas Otto (Foto: Sklonište za životinje Grada Zagreba) Pas Otto (Foto: Sklonište za životinje Grada Zagreba) Foto: Sklonište za životinje Grada Zagreba +0 Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta, i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Spas čeka najpoznatijeg psa u Hrvatskoj – Otta, koji je na ulici izgrizao čak petero ljudi.

Državni inspektorat donio je svoju prvu odluku: Otto će živjeti te će dobiti priliku za socijalizaciju i školovanje.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Psi u azilu Dumovec, ilustracija - 1 Čeka svoje udomitelje Sjećate li se psa Otta? Napao je petero ljudi, a pogledajte što je s njim danas: "On je odličan primjer resocijalizacije"

Otto će do petka biti u karanteni, a šansa za život dana mu je pod određenim uvjetima – morat će biti pod stalnim nadzorom, neće smjeti biti darovan drugim osobama, neće smjeti sudjelovati na natjecanjima, izložbama, javnim nastupima ili okupljanjima. U Ottovu putovnicu će se upisati da se radi o opasnom psu.

O Ottu smo razgovarali s ravnateljem skloništa Dumovec Damirom Skokom.

U kakvom je stanju Otto?

U dobrom je stanju kada govorimo o zdravlju i sve bolje svakom danom, u karantenskim uvjetima koji nisu idealni za rehabilitaciju psa. Pozdravljamo odluku veterinarske inspekcije.

Je li i dalje agresivan?

Ne. Incidenti koji su se dogodili su loši, strašno nam je žao ljudi, ali su rezultat prvenstveno neodgovornog držanja.

Načelnik veterinarske inspekcije rekao je kako će pas biti uspavan, a sada nova odluka. Što se promijenilo?

Doktor Jerbić je vrlo odgovoran, zahvaljujem mu na toj odluci. Odluka nije promijenjena nego je obnovljen postupak, da bismo došli do pravne mogućnosti da se tom psu da šansa. Da bi se mogao obnoviti postupak vlasnici su ga se odrekli i prepisali ga na naše sklonište u Dumovcu.

Tko će sada brinuti o Ottu?

O Ottu brinemo mi, mi smo sada njegovi vlasnici. U suradnji s veterinarskom inspekcijom i svim stručnjacima koje ćemo upotrijebiti. No motiv da dođemo kod glavnog državnog inspektora dr. Jerbića i upravo je to bilo naše iskustvo u procjeni tog psa koji nimalo nije razjarena zvijer, nego je pas s kojim se može raditi.

Tko će to sve financirati?

Sve pse koji su ili napušteni ili opasni smješteni u domove, financira se iz proračuna grada Zagreba.

To financiramo mi porezni obveznici. Gdje je sada taj bivši vlasnik?

Oni imaju kaznene prijave zbog toga. U smislu vlasništva nad životinjom, bili smo vrlo sretni da možemo pomoći toj životinji jer mislimo da je zbog neodgovornog držanja došlo do svega toga, da pas u sebi nema agresivnosti. Iz ovog skloništa niti će izaći na udomljenje, a možda će biti i eutaniziran.

Znači li to da će gradonačelnik Bandić biti odgovoran ako pas ponovno napadne, budući da je sklonište u vlasništvu Grada?

Taj pas neće ponovno napasti. Ako prođe resocijalizaciju i sve mjere koje namjeravamo poduzeti, bit će na rigoroznom testu. Tek kad budemo potpuno sigurni da je pas stabilan i da može biti udomljen, onda ćemo birati udomitelja i osobe za koje smo sigurni da taj pas ponovno neće napasti.

Koja je poruka onima koji imaju kućne ljubimce?

Držite ih odgovorno.

Je li se netko javio da bi udomio Otta?

Kad je državni inspektorat objavio odluku, primamo vrlo pozitivne reakcije. Vrlo nam je žao ljudi koji su napadnuti, ali psu treba dati šansu jer su ga zeznuli njegovi najdraži ljudi.

Je li odluka da Otto dobije još jednu šansu donesena pod pritiskom javnosti?

Nije bilo pod pritiskom javnosti. Svakog psa koji dođe u naše sklonište, pogotovo kod pasa koji su ugrizli i morali biti smješteni. Mi ovdje radimo vrlo opreznu i detaljnu evaluaciju karaktera. Otto je već nakon drugog dana s ljubavlju prihvaćao našu pažnju i hranu. Cijela priča o njemu je da stvarno nije kriv i da mu damo još jednu šansu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene