Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasne situacije

"Oni bježe, mi ih hvatamo": Pobjegli su usred dana iz zatvora u Osijeku, pravosudni policajci upozoravaju na veliki problem

Aktualno Galerija Bijeg iz zatvora - 2 Bijeg iz zatvora - 2 Foto: Index.hr Bijeg iz zatvora - 1 Bijeg iz zatvora - 1 Foto: Index.hr Zatvor - 2 Zatvor - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvor - 1 Galerija 1/4 >>
Je li im bilo vruće ili samo tijesno, ne zna se, ali se zna da su dvojica zatvorenika pobjegla iz osječkog zatvora usred bijela dana. Bijeg su zabilježile i kamere. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović zna kako je priča završila.

Iz jutarnje šetnje preko zatvorskog zida i bodljikave žice dvojica Moldavaca odvažila su se na bijeg. Za njima su krenuli i pravosudni policajci koji su pozvali u pomoć i policiju. Sve u središtu Osijeka.

"Naši službenici pravosudne policije u roku desetak minuta uhvatili su te iste zatvorenike i odveli ih natrag u prostorije zatvora. Propust, pokušaj bijega, preskakanje vanjskog dijela ograde dogodio se prema preliminarim izvješćima zbog propusta našeg službenika", priznaje Zvonko Jurčec, načelnik Sektora osiguranja zatvorskog sustava. 

"Samo stalna budnost, profesionalizam i stručnost mogu spriječiti takve događaje", poručuje. Pravosudni policajci uzvraćaju - i ovaj bijeg pokazuje da ih je premalo.

"Malo je osoblja, radi se konstantno, ljudi su na izmaku snaga premoreni i normalna je stvar da dolazi do pada koncentracije, da dolazi do pucanja, a pomoći nam nema tko", kaže Igor Raštegorac iz Sindikata pravosudne policije.

Prije mjesec dana na istom mjestu pobjegao je istražni zatvorenik.

"Zatvorenik je pobjegao, 45 minuta se skrivao po osječkoj promenadi da bi ga policija uhitila i vratila nazad. Bio je bijeg, a poduzeto nije ništa", kaže sindikalist. "U zatvoru u Osijeku su prenamijenjeni određeni prostori, stavljena je dodatna zaštita sa žicom", napominje Jurčec.

"Opasna situacija"

Tvrdi i da je zatvorski sustav stabilan, nema razloga za uznemirenost građana. Svjesni su da nedostaje pravosudnih policajaca, ali kaže u osječkom zatvoru ima ih više od prosjeka - oko 85 posto.

Pročitajte i ovo Vicky White, Casey White BIJEG KROZ SAD Dramatična potjera privedena kraju: Uhićen opasni bjegunac, policajka mu pomogla u bijegu, a sada je mrtva

"Ovo je jako opasna situacija, mi živimo s tim da zatvorenici bježe, a mi ih hvatamo, u krajnjem slučaju to je naš posao", kaže sindikalist.  Sigurnosna situacija je katastrofalna na što upozoravamo već jako dugo, dodaje.

Pročitajte i ovo Bijeg iz zatvora POMNO RAZRAĐEN PLAN VIDEO Policajka pomogla ubojici u bijegu, sada je otkriveno i kako: Snimke kamera potvrdile sumnje

Bijeg se dogodio i u Zagrebu prošli tjedan. Državljanin Srbije pobjegao je na povratku s ročišta i nije uhićen. Prošle godine četiri zatvorenika su pobjegla, a petero ih je pokušalo. Jedan od njih pokušao je pobjeći iz Remetinca pa su ga spašavali vatrogasci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene