Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Približava se datum

Ograničava se rad nedjeljom: "Zatvaranje vrata pogodit će male trgovce"

Aktualno Galerija Rad nedjeljom - 1 Rad nedjeljom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rad nedjeljom - 2 Rad nedjeljom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rad nedjeljom - 3 Rad nedjeljom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rad nedjeljom - 4 Rad nedjeljom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rad nedjeljom - 5 Galerija 1/5 >>
Odbrojava se do početka srpnja, kad će se trgovcima ograničiti rad nedjeljom. Ipak, moći će raditi 16 nedjelja, pa su trgovci u kombinatorici. Pomno se biraju datumi, a neki su već i odlučili što će. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Pravila za rad nedjeljom u trgovačkim centrima mijenjaju se od prvog stupnja jer na snagu stupa zabrana rada nedjeljom.

"Na to će se trebati naviknuti! Jer je nedjelja jedini dan kad imam odmor", rekao je Frano iz Zagreba, koji vikendom obavlja jedino nabavu. Gordana se prisjetila starih dana: "Kad sam ja bila mlada, nije niti jedan dućan radio, osim kruha, preko vikenda i normalno smo živjeli."

Iva prodaje nakit u jednom centru. Rekla je kako to neće uvelike utjecati na njihovo poslovanje: "Nedjelje su inače slabije, osim sad ovaj period kad su tipa krstitke. Mislim da će nedjelje dobro doći da se malo odmorimo."

Pročitajte i ovo Od srpnja neradna nedjelja Mrkva i batina Hoće li zbog zabrane rada nedjeljom biti smanjivanja plaća i otpuštanja radnika? "Imam malo gubitka, ali imam i slobodan život"

Ipak, trgovcima je ostavljeno pravo da rade 16 nedjelja u godini. Koje će to nedjelje biti, na njima je. Neki su centri na svojim stranicama već objavili koje će to nedjelje biti.

Napraviti plan trgovcima za ovu godinu i nije toliko izazovno. Naime, od početka srpnja do kraja godine ukupno je 27 nedjelja. To bi značilo da je njih 16 radno, a tek 11 neradno.

"Može se očekivati da će trgovci koji su u priobalju, gdje je turistička sezona, raditi sad preko ljeta, a trgovci na kontinentu da će to koristiti poslije ljeta, odnosno to će biti najvjerojatnije božićni praznici", objasnio je dopredsjednik HUP-a Mirko Budimir.

Pročitajte i ovo Pekari ne žele neradnu nedjelju: Ilustracija - 2 Brojne reakcije Zabrana rada nedjeljom podijelila politiku, ali i građane: Pekari ljutiti, tek trebaju dogovoriti svoje korake

Već je sad vidljivo da su se datumi pažljivo birali. Primjerice, mnogi su odlučili raditi trećeg rujna, nedjelju uoči početka školske godine.

Izazovno će trgovcima biti planirati sljedeću godinu jer 16 radnih nedjelja moraju rasporediti na čitavu godinu. "Naravno da će biti izazovnije, trgovci će se, a i mi građani, morati naviknuti ako to tako ostane", dodao je Budimir.

Kaže - ako. Ustavne tužbe trgovaca ne bi bile ništa novo. Već je dva puta Ustavni sud rušio uvođenje zabrane rada nedjeljom.

U rujnu će biti pet godina da u slavonskoj općini Ivankovo nedjeljom ne rade ni trgovine ni pekarnice.

Marko Miličević, načelnik Ivankova, kazao je da promet nije pao: "Naprotiv, u nekim se segmentima povećao petkom, napose ondje gdje se pripremaju obiteljski ručci kad su u pitanju vjerojatno mesni proizvodi."

"U jednu ruku, bolje je za ljude da se odmore'', rekao je Goran, a neki misle da se to moglo i drukčije.

"Da se to kontrolira, da se puno bolje plati, da se onda tako kompenzira. Ovako će se to prebaciti kao na benzinske crpke i slično i nismo dobili ništa", rekao je Dalibor.

Zatvaranje vrata nedjeljom pogodit će male trgovce, kaže Budimir, kao i to da je realno očekivati otpuštanja

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene