Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrkva i batina

Hoće li zbog zabrane rada nedjeljom biti smanjivanja plaća i otpuštanja radnika? "Imam malo gubitka, ali imam i slobodan život"

Aktualno Galerija Od srpnja neradna nedjelja Od srpnja neradna nedjelja Foto: DNEVNIK.hr Od srpnja neradna nedjelja Od srpnja neradna nedjelja Foto: DNEVNIK.hr Od srpnja neradna nedjelja Od srpnja neradna nedjelja Foto: DNEVNIK.hr Damir Aščić, savez Udruga malih trgovaca RH Damir Aščić, savez Udruga malih trgovaca RH Foto: DNEVNIK.hr +2 Od srpnja neradna nedjelja Galerija 1/7 >>
Od prvog srpnja na snagu bi trebao stupiti novi Zakon o trgovini, koji rad nedjeljom ograničava i trgovcima i pekarima. Stručnjaci upozoravaju da to može loše utjecati na gospodarstvo i visinu plaća, a spominju i otpuštanja. Dnevnik Nove TV doznaje što kažu oni koji su danas bili na poslu.

Po svježi kruh i pecivo nedjeljom samo još do prvog srpnja. Građani su podijeljenim mišljenja.

Sedam dana kruha za Ilira Qevanija je kruh sa sedam kora, jer peče ga sam. "Radim ja sedam i 24, ali 'ko to mene pita", rekao je vlasnik pekarnice.

Iako se dio pekara zbog zabrane rada nedjeljom buni, ovaj đakovački pekar, bude li vrijedila za sve, takvu odluku pozdravlja. "Imam malo možda gubitka, ali imam slobodan život, nije to sve u novcima“, dodao je Qevani.

Pročitajte i ovo Pekari ne žele neradnu nedjelju: Ilustracija - 2 Brojne reakcije Zabrana rada nedjeljom podijelila politiku, ali i građane: Pekari ljutiti, tek trebaju dogovoriti svoje korake

Na gubitke upozoravaju i mali trgovci. "Imamo veći broj prodajnih mjesta gdje se multiplicira taj promet nedjeljom, tu ćemo zaista imati gubitak", upozorio je Damir Aščić iz Saveza udruga malih trgovaca RH.

Vide se i prednosti: Aščić je naglasio da će se dio prometa preseliti na subotu i ponedjeljak te dodao: "Naši radnici će biti zadovoljniji sa neradnom nedjeljom, tako da ima taj socijalni efekt".

Pročitajte i ovo Ilustracija Poznate i iznimke Sad je i službeno: Vlada zabranjuje rad nedjeljom, ministar objavio detalje, poznat datum početka primjene

Efekt će osjetiti i veliki trgovački centri, baš kao i obrtnici koji upravo vikendima ondje posluju, saznala je novinarka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Prodavačica Božica Klasić iz Osijeka se nada da će do neradnih nedjelja zaista i doći, a najavila je i nove nedjeljne planove: "Najvjerojatnije da bi prebacili tu nedjelju u petak, pa bi radili petak i subotu, a nedjelju bi odmarali malo ili išli u šetnju".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nova obećanja Plenković na skupu HDZ-a u Karlovcu: "Doveli smo Hrvatsku među 15 najrazvijenijih zemalja"

Radit će se 16 nedjelja u godini. Predsjednik Saveza udruga malih trgovaca kaže da će to biti teško organizirati, pogotovo kolegama koji ovise o sezoni.

Aščić je naglasio još jedan problem: "Vidim veliki problem tehničke prirode gdje ćete vi imati zaposleno tipa dva mjeseca nekakvo osoblje. Neki jednostavno neće otvarati uopće svoja vrata nedjeljom".

Zakon predviđa i iznimke, nedjeljom će tako moći raditi benzinske postaje i kiosci, prodajna mjesta na kolodvorima i u lukama i klupe na tržnicama na kojima se prodaje roba iz vlastitog uzgoja.

Slobodna nedjelja nekome će biti mrkva, a nekome batina.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene