Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi projekt

Iduće godine zdravstveni odgoj u riječkim školama: "Vjerujem da će djeca naučiti jako puno"

Aktualno Galerija Nataša Dragaš Zubalj - 2 Nataša Dragaš Zubalj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nataša Dragaš Zubalj - 1 Nataša Dragaš Zubalj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Studenti Studenti Foto: DNEVNIK.hr +0 Istospolni par Galerija 1/5 >>
Od iduće godine u Rijeci se uvodi zdravstveni odgoj u više razrede osnovnih škola. Više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

"Iako je detaljniji plan još u razradi, kažu iz udruga nije im cilj jedna županija i jedna škola. Ovo istraživanje za sada je provedeno u tri županije, a cilj je da se prelije i na ostatak zemlje", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Iz udruga isto tako kažu da su svjesni da niti jedna odluka niti promjena ne dolazi preko noći nego postepeno.

Pročitajte i ovo Skandal u Dinamu - 1 Klub bez komentara Uprava Dinama izvukla jednog BBB-a iz Grčke? Reporter Dnevnika Nove TV: "To bi moglo bitno promijeniti situaciju"

"Svaka od tih tema ima neko svoje razdoblje. Mi s nekakvim prvim razvojnim promjenama krećemo u nekom trećem-četvrtom osnovne škole, odnosno nastavljamo s pubertetom i higijenom menstruacije kasnije u petom i šestom razredu predmetne nastave i onda naravno u srednjoj školi. Tako da je to primjereno za sve dobne skupine samo ovisi o koja tema za što", rekla je Nataša Dragaš Zubalj s Odjela školske i sveučilišne medicine NZZJZ.

"Vjerujem da će djeca naučiti jako puno, mislim da je dovoljan broj sati predviđen za sve. Naravno, ove razne promjene što sam već rekla i isto tako neki emocionalni odnosi, također i sve što ih muči i zanima, odgovorno spolno ponašanje i slično. Detaljno će biti kad se bude dala informacija o samom zdravstvenom odgoju", dodala je. 

Pročitajte i ovo Fotografija Brune Fantulina Oluja nad metropolom Veliki uspjeh hrvatskog lovca na oluje: Njegova fotografija zlokobnog oblaka nad Zagrebom obići će svijet

"Učenici se najviše javljaju, ako ćemo govoriti o mlađima, zbog pubertetskih promjena, zbog toga što se razlikuju od učenika u razredu jer imaju možda nekakve poteškoće s menstruacijama. Oni malo stariji se javljaju zbog odgovornog spolnog ponašanja i kontracepcije. To je nešto što ih dosta muči, na koji način da prežive to turbulentno razdoblje u životu. Djevojčice se javljaju više", poručila je Dragaš Zubalj.

"Rijeka kreće sa zdravstvenim odgojem od sljedeće školske godine", zaključila je reporterka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene