Obavijesti Video Pretražite Navigacija
važne teme

Počela kampanja za uvođenje cjelovite seksualne edukacije u škole: "Mlađa populacija treba biti osviještena o svemu što donosi seksualnost"

Aktualno Galerija Seksualna edukacija u školama, ilustracija - 3 Seksualna edukacija u školama, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Seksualna edukacija u školama, ilustracija - 2 Seksualna edukacija u školama, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Seksualna edukacija u školama, ilustracija - 1 Seksualna edukacija u školama, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marija Trcol, udruga Pariter Marija Trcol, udruga Pariter Foto: DNEVNIK.hr +2 Studenti Galerija 1/7 >>
Počinje kampanja za uvođenje spolnog odgoja u osnovne škole. Za početak u Rijeci kreće izvan-nastavni - zdravstveni odgoj. Što će, tko će, koga i o čemu učiti, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Kondomi, ulošci i tamponi mogli bi postati rekviziti za edukaciju u školskim klupama, ali i alati za otvoreniji razgovor o cjelovitoj seksualnoj edukaciji koju riječke udruge žele uvesti u škole i osnovne i srednje.

"Da makar ovaj dio koji se pokriva međupredmetnom nastavom bude drugačiji, bude malo manje fokusiran na medicinu, više na odnose. Usmjerena je na promoviranje pozitivnih stavova prema seksualnosti, spolne i rodne ravnopravnosti, tolerancije prema seksualnim manjinama", kaže Marija Trcol iz udruge Pariter.

Gotovo 60% mladih je u vezama doživjelo neki oblik nasilja. A čak polovica ih smatra da se istospolna seksualna orijentacija ne bi trebala javno isticati.

Pročitajte i ovo Svinja, ilustracija U BiH Otkriveno više slučajeva krijumčarenja svinja zaraženih afričkom svinjskom kugom: "Voze ih pod okriljem noći"

"Utjecaj cjelovite seksualne edukacije na djecu i mlade se očituje na smanjenju rizika vezanih uz seksualno ponašanje, u zabilježenim kasnijim stupanjima u seksualne odnose i smanjenju broja seksualnih partnera, povećanju upotrebe kontracepcije", dodaje Trcol.

Predavači bi bili postojeći nastavnici uz dodatnu edukaciju i podršku. Detaljniji plan o broju sati i nastavi se još tek treba razraditi. Istraživanje provedeno u primorsko- goranskoj, sisačko-moslavačkoj i varaždinskoj županiji pokazuje da o tim temama žele progovarati i učenici i nastavno osoblje.

Pročitajte i ovo Skandal u Dinamu - 1 Klub bez komentara Uprava Dinama izvukla jednog BBB-a iz Grčke? Reporter Dnevnika Nove TV: "To bi moglo bitno promijeniti situaciju"

"Čak bih rekla premalo zapitkuju, educiraju se putem interneta u nekim medijskim prostorima, a bilo bi bolje da na organizacijama odgojno obrazovnim saznaju ono što moraju znat", rekla je Tatjana Bandera-Mrakovčić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla.

Građani kažu da svaka edukacija ima svoju dobnu skupinu.

"Mislim da nema smisla da nam škola seksualno odgaja djecu ako će ljudi kući bit zatvoreni prema toj temi", smatra Jadranka.

"Smatram da mlađa populacija treba bit osviještena o svemu što donosi seksualnost", kaže Kristina.

Korak k tome idu u Rijeci. Od iduće godine uvodi se - Zdravstveni odgoj u više razrede osnovnih škola.

Pročitajte i ovo Napad u Tordincima - 3 Opsada u Tordincima Muškarac koji je bacao molotovljeve koktele otprije je poznat policiji. Susjedi u šoku: "Polio se benzinom i držao upaljač"

"Kurikulum će se sastojati od četiri glavna tematska područja. To su- zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelovježba, zatim mentalno zdravlje što obuhvaća i emocionalno i socijalno blagostanje djece i mladih. Seksualno, reproduktivno zdravlje i rodu ravnopravnost, prevenciju ovisnosti i rizičnog ponašanja", navela je Lana Golob iz Grada Rijeke.

A sve u korist zdravijih, otvorenijih i osvještenijih građana te društva u cjelini.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene