Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljivi izvori energije

Iako se solarna energija isplati, vlasnici moraju paziti: "Zašto ne bismo proizveli više dok Hrvatska istovremeno uvozi 35 posto struje?"

Aktualno Galerija Grijanje - 1 Grijanje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Grijanje - 2 Grijanje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Grijanje - 3 Grijanje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Grijanje - 4 Grijanje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Grijanje - 5 Galerija 1/10 >>
Energenti u Hrvatskoj uskoro će poskupjeti. Ipak, novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Golja izvještava, i kad poskupi, plin će ipak ostati jedan od najpovoljnijih načina grijanja. Ima i Hrvata koje baš briga za poskupljenja jer su davnih dana uložili u energiju sunca.

U hrvatskom energetskom ropstvu plin je još uvijek najjeftiniji energent za grijanje, struja najskuplji, čak i kad je grijalica nekako više isključena. Građani kažu, računi za struju su oko tristo kuna za tridesetak kvadrata. Na pola puta između plina i struje je grijanje na toplanu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utjecaj rata u Ukrajini Nijemci pohrlili po električne grijalice zbog straha od nestašice plina: Mogući lokalni nestanci struje? Ilustracija OKVIRNA PROCJENA Računi kao šamari: Izračunali smo koliko će vam se još isprazniti džepovi kad krene sezona grijanja

Zagrijavanje stotinu kvadrata na godinu iziskuje 20.000 kilovatsati. Plinska toplina za takav prostor stoji 6.800 kuna, ali uskoro više neće. Drva za isti prostor, 9.500 kuna. Toplana će na godinu zagrijavanje naplatiti 12.000 kuna. Grijanje na struju prosječno kućanstvo stajat će 20.000 kuna.

A onda dolazimo do najjeftinije energije ili energetske slobode, za one koji imaju energije baviti se ulaganjem u budućnost. I za grijanje i hlađenje i rasvjetu i kuhanje i punjenje električnog automobila za 26 godina platit ćemo 150.000 kuna. Što je 6.000 kuna na godinu za svu energiju kućanstva. Što je jeftinije i od sadašnjeg grijanja na plin.

"To bi značilo da investicija u solarne panele iznosi 150.000 kuna, izgleda puno, ali već sada na tržištu imate mnogo firmi koje nude takve otplate na deset godina", objašnjava energetski stručnjak Zoran Miliša.

Ljudi su sve svjesniji potrebe da budu neovisni u budućnosti. Ali energetski "woodstock" pokvarit će vam opskrbljivač električne energije zajedno sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije, upozoravaju vlasnici solarnih panela. Ako proizvedu više nego što potroše, nisu više građani potrošači, nego industrijalci.

"I na koncu godine se dogodi da zbog pet, deset ili pedeset kilovatsati izgubite status korisnika postrojenja za samoopskrbu i prelazite u industriju, a to je nepovoljno za građane", objašnjava vlasnik solarnih panela Ljubomir Majdandžić u razgovoru s novinarkom Barbarom Goljom za Dnevnik Nove TV.

"Zašto ne bismo proizveli pet kilovatsati više, u isto vrijeme dok Hrvatska uvozi 35% električne energije. Morate proizvoditi puno manje. Ako netko ima, zašto ne bi proizvodio više i smanjio emisiju stakleničkih plinova, i ne morate platiti taj jedan kilovat sat, samo ga nemojte kažnavati", poručio je za kraj.

Ali moramo razumijeti i opskrbljivača, kad bi svakoga ohrabrivao da besplatno koristi sunce, teško da bi više prodao svoju energiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene