Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatišje pred buru

Novi "dan D" za Skupštinu: Čeka se rasplet drame oko GUP-a, evo kakve promjene donosi Zagrebu

U zagrebačkoj politici u nedjelju je vladalo zatišje pred buru. U ponedjeljak se nastavlja rasprava o GUP-u, a nakon preokreta i Bandićeva odustajanja od amandmana koalicijski partneri šute.

Oporba upozorava kako su amandmani spin te da će doći na ionako loš dokument koji će kad tad doći na glasovanje i u konačnici dovesti do betonizacije Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica gradske skupštine Bandiću nije prošlo izvješće o izvršenju proračuna, oporba: ''Zagreb čeka bankrot ako ne dođe do promjena'' Milan Bandić predstavio izborni program - 1 Stranka rada i solidarnosti Bandić predstavio program za izbore: „Mene ne zanima ni predsjednik države ni premijer jer ja sam realan“

Nakon što je Bandić jučer najavio da je spreman povući sve amandmane na GUP - u HDZ-u šute. Kažu tek da za bilo kakve zaključke treba pričekati sutra. Bandićev klub pak ne želi spekulirati oko HDZ-ovih poteza, no ne negiraju da bi im najprihvatljivija opcija bila da svi od amandmana odustanu i da se sutra o GUP-u može i glasovati.

Što donose amandmani?

Među najupečatljivijim amandmanima gradonačelnika su crkve na Savici, Knežiji i Jakuševcu, prenamjena livade kod KBC-a sestre Milosrdnice, proširenje Mirogoja, ali i prenamjena zelenih površina u mješovitu namjenu na Veslačkoj, Zelengaju, Dobojskoj, Medveščaku....

I HDZ-ovi amandmani upućuju na gradnju crkve, ali na Kajzerici. Tu je i prenamjena stambene zone na Vrbanima u livadu, izgradnja parka kod Agronomskog fakulteta, dok bi dio prometnice na Remetinečkoj pretvorili u stambeni prostor.

„Vrlo je zanimljivo da smo našli neke amandmane gdje se visoko pozicioniranim HDZ-ovcima, oni su vlasnici tih zelenih površina, i zaradit će ukoliko ti amandmani prođu po nekoliko milijuna kuna svaki. Čak i ako se ukinu svi amandmani. Ovaj GUP će biti i dalje najštetniji prostorni plan u povijesti Hrvatske“, kaže Tomislav Tomašević iz Kluba lijevog bloka.

Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnika Glasa i HSU-a kaže kako se sada raspravlja o amandmanima dok je u sjenu palo to „što imamo loš plan koji nije u interesu Zagrepčana“.

GUP bez amandmana i dalje znači i gradnju na Hipodromu i Velesajmu. Na tom bi prostoru trebao niknuti kongresni centar i hotel, novi prostori za sajmovanje, ali i stambene te poslovne zgrade. Hipodrom bi pak ostao zona za rekreaciju i to 51 posto kao park, 49 posto kao ostali javni sadržaj.

Promidžbu platili građani

Sigurna je i gradnja garaža u središtu grada.

„Ako su te parkirališne garaže alternativa vozilima koja su danas parkirana na ulicama i zauzimaju jako vrijedan prostor u gradu koji može imati puno bolju funkciju za čovjeka onda garaže imaju smisla“, kaže prometni stručnjak Marko Šoštarić.

I dok se čeka politički rasplet, ovo je rijetka nedjelja u kojoj gradonačelnika Bandića nema u javnosti.

Građane je ovog vikenda pokušao senziblizirati proglasima u najtiražnijim dnevnim novinama gdje objašnjava zašto su izmjene GUP-a potrebne. Oglasi su, kažu iz Grada, plaćeni iz fonda za promidžbu, a o točnom iznosu će se očitovati sutra. No kakogod se zvao fond - sve je to na kraju novac Zagrepčana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene