Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazaljke unaprijed

Što prelazak na ljetno računanje vremena znači za zdravlje, ekonomiju, ali i za vozače?

Aktualno Galerija Prelazimo na ljetno računanje vremena - 2 Prelazimo na ljetno računanje vremena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prelazimo na ljetno računanje vremena - 1 Prelazimo na ljetno računanje vremena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Korado Korlević Korado Korlević Foto: DNEVNIK.hr Prelazimo na ljetno računanje vremena - 3 Prelazimo na ljetno računanje vremena - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prelazimo na ljetno računanje vremena - 4 Galerija 1/6 >>
Sa subote na nedjelju prelazak na ljetno računanje vremena. Što znači da spavamo jedan sat kraće, a kazaljku na satu pomičemo sat vremena unaprijed. Odnosno, s dva sata ih pomičemo na tri sata ujutro.

Od nedjelje imamo manje svjetla u jutarnjim satima. Ali, imati ćemo više sunca poslijepodne. Nama, kao turističkoj zemlji, ljetno računanje vremena više odgovara, no ono ispravno je - zimsko.

''Definicija solarnog vremena je da je u podne sunce u meridijanu. Ravno prema jugu. Mi ćemo sad maknuti za jedan sat, prema istoku, kao da smo recimo u Ukrajini", pojasnio je astronom Korado Korlević.

Korisno u borbi protiv korone 

Ljetno računanje donosi nam više danjeg svjetla, više boravimo na otvorenom, što je bonus u korona vremenu. Neka istraživanja kažu, bolja je i zarada od turizma, a mi ipak na to računamo.

Remeti se bioritam

Ima tu i ali. Pomicanje sata dva puta na godinu remeti nam bioritam i spavanje. Šok je to za organizam i uzrokuje zdravstvene probleme kod 20 posto Europljana.

 ''Par dana prije nego što će se sat pomaknuti, privikavajte se tako što ćete se 15 min ranije buditi", savjetuje liječnica opće medicine Martina Fišić Jurković.

Skupa i jeftina struja

Osim zdravstvenog, pomicanje sata je i ekonomsko pitanje. Od nedjelje jeftinija struja računa se od 22 pa sve do 8 sati ujutro.

Još malo pa promjene i za vozače, ali ne sve

Vozačima automobila za tri dana prestaje obveza paljenja dnevnih svjetala po danu. Pravilo, pak, ne vrijedi za vozače motora i mopeda. Kako bi oni bolje vidjeli, ali i sami bili uočljiviji dnevna svjetla moraju imati upaljena cijelo vrijeme. Prema nekim istraživanjima broj prometnih nesreća u tjednu pomicanja sata veći je za oko šest posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremenska prognoza Loše vijesti za one koji su vikend planirali provesti u prirodi: Približava nam se kratkotrajna promjena vremena

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Stiže pravo proljeće: Nakon hladnih sjevernih vjetrova idući dani napokon donose više sunca i topline

Neki tih briga nemaju 

Probleme sa satom nemaju u Ekvadoru ili Paragvaju - sat nikad nisu pomicali. Rusija i Turska pomicanje sata već su ukinule. Australija i Kanada sat mijenjaju samo na dijelu svog teritorija.
 

To više nije prioritet

U Europskoj uniji ideja je bila da svaka zemlja primjenuje vrijeme koje sama odluči. Hrvatska još nije odlučila. Draže nam je ljetno. Prvim susjedima Slovencima, zimsko vrijeme. Problem bi to mogao biti za pogranično stanovništvo.

Rok za odluku na razini Europe trebala je biti ova godina. No, čini se da će igranja kazaljkama još biti jer dogovor je teško izvediv pa i Europska komisija ovo pitanje više ne smatra prioritetnim. Novo prilagođavanje čeka nas u listopadu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene