Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVA S NOGOMETOM

Profesorica o gledanju utakmica u školama: "Nisam za prekidanje nastave, ali sam za to da se utakmica gleda uz uvjet da se sve pomno pripremi"

Treba li prekidati nastavu zbog utakmice Vatrenih ili ne? Radi se o temi koja je zbog Svjetskog prvenstva podijelila javnost, a o njoj je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala s profesoricom Nevenkom Maras s Učiteljskog fakulteta.

Uz uvjet da se propušteno gradivo nadoknadi, svaka škola u Hrvatskoj može učenicima dopustiti da gledaju utakmicu ili skratiti nastavu kako bi ju gledali izvan škole. Međutim, u sindikatu zaposlenih u srednjim školama kažu da nastavu ne treba prekidati.

"Ovako mi kažemo što nam nije važno. Nastava nije važna, a utakmica jest. Pa što će biti sljedeće? Ne prekidate operaciju slijepog crijeva zbog utakmice pa zašto bi se onda prekidala nastava zbog utakmice?", rekla je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA Smije li pas u vlak ili avion, pod kojim uvjetima i treba li za njega cvikati kartu?

Pročitajte i ovo Ilustracija Muke s ovrhom "Zovu mi bolesnu majku doma, zovu me na posao, zovu mi šefa": Blokirani u problemima zbog dugova, donosimo važne odgovore

Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, kaže da ga će njegovi učenici biti u suprotnom turnusu, ali i da nisu, on bi im omogućio da gledaju utakmicu u školi.

"I ja volim nogomet, volio sam nogomet u školi i ne vidim uopće problem da se to napravi. Veći mi je problem da nema nastave pa da djeca odu u kafiće gdje ima alkohola, cigareta i drugih osoba. Ovdje su oni generacijski socijalizirani, druže se. Govore o sportu, nogometu, o Katru", rekao je.

Utakmice se mogu uklopiti u nastavu

O ovoj je temi uživo u Dnevniku Nove TV reporterka Sanja Vištica razgovarala s profesoricom Nevenkom Maras s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

"Naravno da nisam za prekidanje nastave radi same utakmice, ali sam za to da se utakmica gleda u školama uz uvjet da se sve pomno pripremi. Dakle, da se naprave izmjene i dopune nastavnog i školskog kurikuluma, da se napravi dobar didaktički materijal i učenici pripreme za gledanje", rekla je.

Zatim je dodala da se gledanje utakmice bez problema može uklopiti u nastavu.

"Recimo, sa stajališta Likovne kulture možemo uputiti dio učenika da prate kako su države predstavile svoj nacionalni identitet. Na Glazbenoj kulturi mogu se promotriti himne. Na Hrvatskom se može pratiti kako sve to novinari prate i koriste li standardni hrvatski jezik", rekla je.

Kurikulum nije krut, istaknula je, nego podložan promjenama.

"Može se mijenjati, ali treba biti dovoljno kreativan i inovativan te razmišljati izvan kutije", rekla je.

Pročitajte i ovo Zaplijenjeno oružje - 6 Podignuta optužnica Planirao ubojstva najviših državnih dužnosnika i njihovih obitelji? Sakupljao fotografije i adrese, policija pronašla i arsenal oružja

Pročitajte i ovo Upozorenje DHMZ-a Upozorenja DHMZ-a Crveni meteoalarm: Nova obilna kiša i snijeg, na kopnu ćemo se smrzavati zbog sjeverca, na moru olujno jugo

Vištica ju je pitala i što je s učenicima koji ne žele gledati utakmicu.

"Ako smo napravili sve potrebne korake, to je kao da dijete kaže da neće sudjelovati na nastavi Matematike. Isto tako, ako neko dijete stvarno ima problem s utakmicama i to ga stvarno ne zanima, onda mu možemo dodijeliti neki drugi zadatak kako bi ipak ostalo sa svojim vršnjacima", objasnila je profesorica.

Također je rekla, odgovarajući na pitanje Vištice, da Ministarstvo obrazovanja nije trebalo slati nikakve upute ravnateljima škola.

"Možda je izjava ministra Radovana Fuchsa bila malo nespretna, ali se iz nje isto tako može iščitati da on vjeruje svojim ravnateljima i učiteljima te da škole itekako imaju autonomiju u kreiranju kurikuluma", smatra Maras.

Na kraju razgovora je rekla da ju reakcija javnosti na ovu temu nije iznenadila.

"Mi smo takva nacija. Koliko god nas ima, kad god je neko prvenstvo, toliko je i sudaca i izbornika. Svi imamo ideju kako bismo riješili neku situaciju i određeni problem, a o svemu trebamo razgovarati pa tako i o ovome. Nema tabu tema", zaključila je profesorica Učiteljskog fakulteta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene