Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne donosi ozbiljne posljedice

Ne perite automobile! Pješčani oblak iz Sahare stigao u Hrvatsku

Saharska prašina nije zaobišla ni Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr)
Saharska prašina nije zaobišla ni Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Saharska prašina nije zaobišla ni Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kao što je i najavljeno, proteklog su vikenda u dijelove Europe stigle velike količine saharske prašine, koja nije zaobišla ni Hrvatsku.

Mnoge Splićane u utorak ujutro su njihovi limeni ljubimci dočekali zaprljani pustinjskim pijeskom. Saharski pijesak sa sobom je donio prljavu kišu u i Dubrovnik. Jako jugo nosilo je pijesak i u Zadru.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja o vremenu u studenom - 2 Provjerite Darijo Brzoja donosi kakvo nas vrijeme očekuje za blagdan Svih svetih, ali i prognozu za cijeli studeni Ilustracija Vremenska prognoza Pred nama je nestabilno vrijeme i puno kiše: Više detalja donosi meteorolog Darijo Brzoja

Uobičajana je to pojava do koje dolazi četiri do pet puta na godinu, poručuje struka. Prašina sa sobom ne donosi nikakve ozbiljne posljedice, no ipak treba misliti na nekoliko stvari. 

"Ono što se kod nas zapravo dogodi je da automobili često budu prljavi. Češće se to događa na Jadranu, u Dalmaciji, nego što dođe do kopnenog dijela unutrašnjosti. Onda se i ta prašina zna ponekad pomiješati s peludi. Ako padne kiša, čak i nekoliko kapi, obično to bude u tom smislu da vam više zaprlja auto. S obzirom na to da su to jako kratke epizode i ne traju dugo, to ne stvara nekakve zdravstvene poteškoće ili tegobe", objasnio je meteorolog Darijo Brzoja.

"Duboka dolina u tlaku koja se proteže nad većinom Zapadne Europe, a malo istočnije od nas je polje visokog tlaka. Tu imamo jaku jugozapadnu struju po visini kojom kao autocestom putuje cijelo vrijeme prema našim krajevima veće količine tog saharskog pijeska", objasnila je meteorologinja Dnevnika Nove TV Ana Bago Tomac.

Vozačima se savjetuje da pranje automobila odgode dok ne prođu oborine koje će sa sobom donijeti i saharsku prašinu. Zahladnjenje je zahvatilo veći dio Hrvatske, posebno obalu. Zbog juga je i u Vodicama nemirno more. Kišobrani su neizbježni i u unutrašnjosti zemlje. Promjena vremena nekima je teže pala. Prljava kiša u Hrvatskoj će se zadržati do srijede, a nakon toga ponovno dolazi sunčano razdoblje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene