Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera SMS

Karamarko svjedočio na suđenju Vargi: ''U njemu sam vidio informatičkog freaka zaljubljenog u ono što radi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osječkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću za aferu SMS.

Na Županijski sud u Osijeku stigli su Ivica Todorić i Tomislav Karamarko svjedočiti u aferi SMS kojom se Franju Vargu i Blaža Curića tereti za fabriciranje lažne korespondencije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera SMS Varga i Curić ne osjećaju se krivima. Na suđenju preslušani razgovori: "Sve briši, ne čujemo se do daljnjeg" Slika nije dostupna Od Mamića do Udbe i Jovanke Ni nakon godinu dana joj se ne nazire kraj: Svi krakovi afere SMS

Pred sudom je putem videolinka iz BiH svjedočio i Zdravko Mamić.

"Vargu sam upoznao dok mi je trajalo suđenje u Osijeku. Njegov broj mi je dao Karamarko. Varga i ja smo se našli u Osijeku, on je donio neke papire. Nije mi to izazvalo oduševljenje, ali mi je rekao da to što vidim nije ništa. I tako je počelo naše druženje.

Ja sam bio opsjednut time da nađem dokaze jer sam znao da je postupak protiv mene montiran, pa sam u više navrata, kada sam se susreo s Vargom, od njega dobio dokumente. Sve to sam predao Veljku Miljeviću, a on ih je proslijedio Jeleniću", rekao je sudu Mamić.

Mamić navodi kako je iz tih dokumenata bilo vidljivo da su razni kazneni postupci vođeni iza kulisa, da je bilo zlouporaba nekih čelnih ljudi vezano uz te postupke pa je bio uvjeren da je postupak protiv njega politički vođen i montiran.

Mamić: Puno sam mu pomagao

Ustvrdio je da zna za navodni sastanak kojega je sazvao bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, na kojem su bili ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, predsjednik osječkog suda Anto Rašić i Vitomir Bijelić iz MUP-a, "vezano za informacije koje su nalazile u dokumentaciji koju mu je dostavljao Varga, u pogledu koruptivnih aktivnosti sudaca osječkog Županijskog suda".

Kaže da Vargine materijale nije poslao osječkom Sudu te da je dio materijala objavio u javnosti. ''Ja sam shvatio da ću biti presuđen. Moja presuda se dogovarala u kafiću. Ja sam sjeo u auto i otišao u BiH", rekao je putem videolinka Mamić.

Ispričao je da Varga od njega nikada nije ništa tražio, ''ali je kukao da mu je prijetila deložacija''. 

''Djelovao mi je kao čovjek koji ima financijskih problema i ja sam mu strahovito puno pomagao. Bilo mi ga je žao, a ja sam human. Mislim da sam mu dao 50 tisuća eura kako bi izbrisao teret na kuću. Taj novac sam mu dao u jednom komadu. Točno je da sam mu kupovao i informatičku opremu'', rekao je i dodao da je Vargi kupio automobil, a pomaže mu i danas.

Karamarko: Nikada nije tražio novac

Na klupu za svjedoke sjeo i Tomislav Karamarko, koji je kazao da Blaža Curića poznaje već dugo, a Vargu je, kaže, upoznao nakon svoje ostavke.

''Dva prijatelja koji su bili s njim u Facebook komunikaciji rekli su da Varga može argumentirati da smo pokradeni na izborima, u što sam i sam sumnjao. Dakle, ja sam tada još uvijek bio političar, zainteresiran za tu temu. Želio sam doći do informacija o tome'', rekao je Karamarko.

Nastavio je da je kasnije čuo da je Franjo Varga radio u MUP-u te da je vrstan informatičar.

''Nažalost, nikada mi nije dostavio nikakve materijale. Volio bih da sam dobio nekakav suvisao elaborat'', rekao je sudu Karamarko. Tvrdi i da Varga od njega nikada nije tražio novac.

''Ali sam shvatio da je u lošoj financijskoj situaciji. Nekoliko puta sam mu pomogao. Slao sam pelene i slično. Ne bih detaljno o tome govorio. Ja sam mu nabavio jedan laptop, dobio sam ga od jedne osobe, pa sam mu ga dao. Ja sam u njemu vidio informatičkog freaka koji je zaljubljen u to što radi", govori Karamarko.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene