Obavijesti Pretražite Navigacija
Afera SMS

Varga i Curić ne osjećaju se krivima. Na suđenju preslušani razgovori: "Sve briši, ne čujemo se do daljnjeg"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokazni postupak započeo je preslušavanjem telefonskih razgovora snimljenih tijekom Vargina praćenja, među kojima je i razgovor sa Zdravkom Mamićem. Preslušan je i razgovor Curića i Varge.

Osumnjičenici u tzv. aferi SMS Franjo Varga i Blaž Curić u ponedjeljak su na osječkom Županijskom sudu kazali da se ne smatraju krivima za sprječavanje dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu, za što ih optužnicom tereti Uskok.

Pročitajte i ovo Silvio Marić Još jednog muči pamćenje Bivši dinamovac Marić na suđenju: "Dobio sam 80.000 eura na ruke. Pokušavam, ali ne mogu se točno sjetiti" Milijan Brkić u Saboru (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) AFERA SE NE SMIRUJE Odvjetnica bivše supruge Milijana Brkića zbog curenja informacija pisala državnom odvjetniku: "To je kazneno djelo odavanja službene tajne"

Nakon što im je pročitana optužnica, bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blaž Curić izjavili su da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Varga rekao Mamiću da će podatke dobiti na sticku

Dokazni postupak započeo je preslušavanjem telefonskih razgovora snimljenih tijekom Vargina praćenja, među kojima je i razgovor sa Zdravkom Mamićem u kojem mu Varga poručuje kako će podatke "dobiti na sticku". Varga s Mamićem razgovara i o svojoj operaciji na KBC-u Rebro, a na Mamićev upit koga je zvao u vezi s tom operacijom, Varga odgovara "T. K", na što mu Mamić odgovara kako "on to sigurno može napraviti".

Preslušan je i razgovor Curića i Varge u kojem mu Curić poručuje da "sve što ima izbriše i makne, apsolutno sve, brojeve i poruke i apsolutno sve".

Na Vargine upite hoće li nešto biti, s kojeg ga telefonskog broja zove te zašto da briše podatke, Curić ponavlja "apsolutno sve, apsolutno sve, nema pitanja ni potpitanja, ovaj broj će biti ugašen, ne čujemo se do daljnjega".

Varga tražio da se ispita i Mamić

Varga je zatražio da se videokonferencijskom vezom na suđenju ispita i bivši čelnik NK "Dinama" Zdravko Mamić, koji se, kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, nalazi u BiH, a što njegova obrana smatra Varginim pravom, kao okrivljenika.

Iako je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, iznoseći dokazne prijedloge na osječkom Županijskom sudu, predložio da se raniji iskazi svjedoka među kojima je i Mamić pročitaju, obrana je tražila njihovo neposredno saslušanje pri čemu je Varga predložio da se Mamića ispita videokonferencijskom vezom.

Vargin odvjetnik Mario Poljak izjavio je novinarima nakon rasprave kako je Varga na tome inzistirao, jer u ranijem tijeku postupka obrana nije imala priliku saslušati ni jednog svjedoka pa je stoga predloženo da se ispitaju neposredno.

Na upit novinara što znači da je Mamićevo ispitivanje tražio Varga, a ne on kao njegov branitelj, Poljak smatra da to ne znači ništa posebno te da okrivljenik, kao stranka u postupku, ima pravo predložiti dokaze za koje smatra da ih treba izvesti na sudu.

Upitan hoće li obrana imati svoje svjedoke i koje Poljak kaže kako to tek treba vidjeti, odnosno razmotriti na koju okolnost bi ti ljudi svjedočili te imaju li neka nesporedna saznanja o ovim događanjima ili nemaju.

Napominje kako mu je u ovaj fazi postupka teško tumačiti danas preslušane tajno snimljene telefonske razgovore tijekom istrage, ali smatra kako će biti zanimljivo saslušati informatičku vještakinju, provjeriti što je vještačila i na koji način te radi li se tu o nekim propustima na koje je obrana ukazivala u podnescima sudu.

Odvjetnik drugookrivljenog Blaža Curića Krešimir Vilajtović ističe kako osječki Sud nije prihvatio prijedloge obrane za izuzimanjem nezakonitih dokaza, ali i da im nije dopustio pravo na žalbu pa se stoga ne može oteti dojmu da njegov branjenik, ali i Varga, "ovdje neće imati pošteno suđenje".

"Moram provjeriti, ali vidim da je jedan član vijeća osoba koja se inkriminira našim branjenicima i osoba koja je navodno odlučivala o žalbama povodom rješenja o produljenju pritvora i onda vidite razlog zbog kojeg sam tražio delegaciju mjesne nadležnosti", dodao je Vilajtović.

Radio lažne prepiske

Varga je optužen da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju, navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

Optužen je kako je to radio u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje Ivice Todorića, za kojim je bio raspisan europski uhidbeni nalog dok se nalazio u bijegu u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curić je optužen da je prvookrivljenom Vargi, svjestan svrhe u koje će se koristiti, dostavljao telefonske kontakte pojedinih dužnosnika i drugih osoba, kao i da je Vargu upozorio da ga se istražuje.

Lažna prepiska Plenkovića i Dalić trebala pogodovati Todoriću
Varga se tereti da je u postupku predaje Ivice Todorića, u cilju dokazivanja navodnog političkog progona i sprječavanja dokazivanja, izradio lažnu prepisku vođenu porukama putem mobitela između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te nekoliko odgovornih osoba iz koncerna "Agrokor".

Iz prepiske proizlazi kako dogovaraju politički motivirani kazneni postupak protiv Todorića i njegovo uhićene, za što mu je Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, na neutvrđeni način, dostavio Ivici Todoriću.

Varga je u optužen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom, izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća te tadašnje ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš, a po kojoj je taj postupak pokrenut isključivo s ciljem pakiranja Zdravku Mamiću i po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza donese osuđujuću presudu.

Lažnu prepisku Varga je potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja 2018. godine, a tužiteljstvo tvrdi kako je Mamićev branitelj tražio da se, na temelju lažne korespondencije, odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Suđenje se nastavlja u 22. i 23 rujna kada bi među ostalima trebali svjedočiti bivši predsjednik HDZ-a Karamarko i bivši vlasnik Agrokora Todorić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene