Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još je bolje ako kupujete online

Kupe, odjenu i vrate: Svjetski trend stigao u Hrvatsku, a trgovci su pronašli način da ga preokrenu u svoju korist

Kupe, odjenu, vrate (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kupe, odjenu, vrate (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kupe, odjenu, vrate (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Kupci sve češće vraćaju nošenu odjeću. Kupe, odjenu pa vrate. To je i u Hrvatskoj postao trend. U zamjenu uzimaju druge modele ili od prodavača traže povrat novca.

Osim zamjene za drugu veličinu, kupci sve češće koriste priliku za zamjenu jednog modela za drugi prije nego što istekne rok za povrat. Taj je trend u Hrvatsku stigao iz svjetskih zemalja.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

„Trendovi u svijetu govore da sve više zbog trendovskih stvari i slikanja na društvenim mrežama upravo to vlada, odnosno da kupci kupuju određenu robu da bi ju samo trenutno za svoje potrebe iskoristili i vrlo brzo nakon toga vraćaju je u trgovine“, objašnjava Tomislava Ravlić, direktorica za trgovinu HGK-a.

Primjerice, tko želi postati influencer/influencerica na Instagramu, svaki dan treba imati novu odjevnu kombinaciju jer upravo tako profil postaje posjećeniji, a zarada raste. Najčešće se roba vraća nakon vikenda.

Zakon ne propisuje da je trgovac obvezan vratiti novac za kupljenu robu, ali trgovci su našli način kako bi to okrenuli u svoju korist.

„Trgovci to sada rade samo da bi održali konkurentnost, da bi svoje potrošače navikavali da kupuju kod njih i time se vodi ta dobra trgovačka praksa“, govori Ravlić.

Zakon propisuje rok od 30 do 60 dana za povrat odjeće. No još su veći sretnici oni koji kupuju preko interneta.
 

„Putem online kupovine teško je neke stvari provjeriti na licu mjesta i tu su povrati robe puno jednostavniji. Vi online nešto naručite, roba dođe, a vi bez ikakvog prevelikog objašnjenja možete robu vratiti jer zakon kaže da se to mora napraviti“, istaknula je direktorica Ravlić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene