Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon brexita

Ivana Petrović iz Berlina: Za Hrvatsku se treba naći posebno skrojeni model da ne ostane bez novca iz kohezijskih fondova

Ivana Petrović
Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr
Ivana Petrović iz Berlinu je dala završni komentar hrvatske političke i gospodarske prezentacije u Njemačkoj.

Ovo je bio radni posjet vezan uz Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU nakon niza sastanaka premijera Andreja Plenkovića i kancelarke Angele Merkel, javila je iz Berlina reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Pregled tjedna Ivana Petrović izdvojila je ključne događaje tjedna: HDZ i SDP prebrojavali glasove, Ustavni sud se oglasio zbog Milanovića... Njemačka policija Uzrok nesreće nejasan Teška prometna nesreća u Njemačkoj: U lančanom sudaru ozlijeđeno 16 osoba

Ističe kako je ovaj posjet potvrdio raskorak između stajališta Berlina i Pariza o dodjeljivanju datuma početka pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Na Hrvatskoj je da ih uvjeri zašto je to važno.

Europska unija ima svojih problema, to je prije svega proračun i rupa koja će nastati izlaskom Velike Britanije. Zemlje članice nisu suglasne oko koeficijenata i bit će čupavo. Hrvatskoj i još 20 manje razvijenih članica je interes da dobije novac od kohezijskih fondova.

Hrvatska je u inferiornom položaju u odnosu na to jer je najmlađa članica EU-a i jer je taj novac najkraće primala. U tom smislu bi se za Hrvatsku našao posebno skrojen model kako ne bi ostali bez tog novca koji je iznimno važan za poljoprivrednike i prehrambene proizvođače koji su izrazito pismeni što se tiče izvlaćenja novca iz fondova. Vrlo je bitno u okviru akcijskog plana kojeg su Hrvatska i Njemačka potpisale da se taj politički solidaran okvir podigne na gospodarsku razinu i u tom smislu je ovaj sajam važan.
Finska, koja je bila partner prošle godine, je nakon tog sajma svoju gospodarsku razmjenu s Njemačkom povećala za 48 posto.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene