Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koncept norveškog obrazovanja

VIDEO U svijetu postoji samo 45 ovakvih posebnih soba, a jedna je na sjeveru Hrvatske

U Ludbregu je predstavljena jedina Newton soba u Hrvatskoj, koncept norveškog obrazovanja za koji je izdvojeno četiri milijuna eura.

Jedinstven projekt koji je rezultirao otvaranjem jedinog centra u Hrvatskoj koji ima Newton sobe i primjenjuje koncept norveškog obrazovanja završen je u petak u Ludbregu, a njegova vrijednost je oko četiri milijuna eura.

Na završnoj konferenciji za medije naglašeno je kako je projekt realiziran uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU RH.

Gradonačelnik Ludbrega i novoizabrani saborski zastupnik, Dubravko Bilić drži da je ovo jedan od najvećih projekata koje su realizirali, ali i jedan od najinteresantnijih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

"Pronašli smo ga putujući po Europi i vidjeli smo kako ta priča s Newton sobama izgleda pa smo ga odlučili prilagoditi našem već ranije pripremljenom programu za Regionalni znanstveni centar. Uspjeli smo dobiti gotovo tri milijuna eura, uložiti u ove prostore i omogućiti ne samo našoj djeci, nego hrvatskom obrazovnom sustavu da vidi da obrazovanje može biti drugačije, da može biti privlačno, interesantno i zabavno", rekao je Bilić.

Dodao je i da preko koncepta Newton soba u Znanstvenom centru LORI polako uvode STEM obrazovanje u hrvatski obrazovni sustav te da se nada da će u tome uspjeti.

"Dosad smo imali svu potporu naših partnera, a očekujem da nam se i Ministarstvo obrazovanja priključi u ovom vrlo vrijednom, za nas izazovnom, ali u konačnici prekrasnom projektu", rekao je gradonačelnik te dodao da ga posebno veseli što je upravo taj projekt izašao iz gradskog ureda, odnosno iz njihova 'brodogradilišta projekata'.

"Napravili smo ovaj prekrasan brod, imamo odličnog kapetana i izvanrednu posadu i siguran sam da će ta ekipa proizvoditi dobre rezultate i uspjeti se nametnuti svojim kolegama u školama te da će nam škole, učitelji, djeca, ali i drugi izvan škola posjećivati ovaj centar", kazao je gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Dodao je i kako im je cilj da se poboljša obrazovni sustav na razini cijele Hrvatske te da se prihvate ideje koje skandinavske zemlje već godinama primjenjuju u obrazovanju djece.

"S ovim se projektom namjeravamo javljati na nove natječaje, dopunjavati ga. Sad kad smo dio obitelji Newton soba, europskog i svjetskog projekta, planiramo tu priču proširivati, dodavati neke sadržaje", kazao je Bilić i dodao kako se žele širiti i dalje te stvarati nove, zanimljive sadržaje.

Inače, Newton sobe u LORI centru u Ludbregu realizirane su u suradnji s tvrtkom Nevia u Norveškoj. Newton sobe su inovativne sobe, sobe za učenje, nadopuna učenja u školama na zabavan i inovativan način s modulima iz fizike, matematike, kemije, tehničkog i biologije, a njihova posebnost je i simulator letenja.

Pročitajte i ovo Policijski auto Prijavila ga supruga Uhićen šef gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma: Oglasio se njegov stranački kolega

Pročitajte i ovo Ilustracija Pazit će na regularnost Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za europske izbore: Pogledajte tko će ocjenjivati ponašanje sudionika

Međimurski župan Matija Posavec ranije je istaknuo da je je ''samo 45 takvih Newton soba u svijetu, prema tome, sjever Hrvatske na ovaj način dolazi na svjetsku kartu i to je ono čemu težimo, obrazovanje u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije, osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena."

Newton sobe su opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti. Nastava temeljena na kurikulumu je raznolika i usmjerena na učenje kroz praktične aktivnosti.

U Newton sobi učenici imaju pristup uzbudljivoj i relevantnoj opremi te mogu istraživati, raspravljati, razmišljati i surađivati ​​u STEM predmetima. Dio projekta su i tečajevi za nastavnike, koji stječu nova znanja koja će prenositi svojim učenicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene