Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio već pronađen

Ilija tvrdi da postoje tri mjesta u Sloveniji: "Znam gdje je skriveno ustaško zlato"

Ante Pavelić (Foto: AFP)
Ante Pavelić (Foto: AFP) Foto: Afp
Ilija Mamić tvrdi da zna na kojim je lokacijama skriveno ustaško zlato, o čemu je obavijestio i nadležna tijela. Međutim, kaže, misli da ga ne shvaćaju ozbiljno.

Ilija Mamić je krajem 70-ih godina kao mladić otišao u posjet rodbini u Australiji gdje mu je Frane Zagorac, nekadašnji tjelohranitelj Ante Pavelića otkrio na kojim lokacijama je skriveno židovsko zlato koje su ustaše oteli i skirvali pri bijegu iz države. Jedna od lokacija s polugama bila je zgrada u Palmotovićevoj ulici u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju

Kada se Ilija vratio u Zagreb dočekali su ga agenti tadašnje Službe državne bezbjednosti koji su znali sve o njegovom posjetu Australiji. Otkrio im je tada zagrebačku lokaciju i u njegovoj prisutnosti zlato u Palmotićevoj je pronađeno.

Nakon toga su ga pustili na miru, međutim ono što on tada agentima nije spomenuo su tri lokacije u Republici Sloveniji gdje je zakopan ostatak blaga.

U međuvremenu, Ilija se oženio, dobio četvero djece, a onda je 1992. godine teško nastradao kao vozač u sanitetu pri tomislavgradskoj ratnoj bolnici. Vozeći ranjenika naletio je na granatu.

Više ne može nositi na duši ono što mu je nametnuto

Danas Ilija ima 66 godina i više, objašnjava, ne može nositi na duši ono što mu je nametnuto, što nije želio znati.

"O svemu što znam govorio sam pred Županijskim državnim odvjetništvom, ali od lipnja do danas nitko mi se nije obratio", priča za Slobodnu Dalmaciju koja je o njemu pisala i prije 10-ak godina. Dodaje kako je informaciju nudio i slovenskoj policiji, ali ga, kaže, nitko ne shvaća ozbiljno.

Prije pet godina stupio je u kontakt i s jednim pripadnikom klera na visokoj poziciji kojem je pokazao jednu skrivenu lokaciju s blagom. U kapelici kod Šentilja su pomoću detektora metala utvrdili da ima nečega u oltaru. Nakon toga Iliji se više nitko nije javljao pa je na svoju ruku odlučio opet provjeriti to isto mjesto i naišao na oltar na kojem je zamijenjen kamen.

"Tamošnji mi je svećenik rekao da su ga zbog dotrajalosti morali promijeniti, ali ja znam da su sigurno izvadili poluge, škrinje ili što je već bilo pod oltarom", priča Ilija. Zbog toga sada želi da mu se za sve što otkrije isplati naknada za poštenog nalaznika, a prema zakonu mu pripada 10 posto.

I predsjednik zagrebačke Židovske općine, liječnik Ognjen Kraus, potvrdio je za Slobodnu kako je u kontaktu s Ilijom kao i da je upoznat s njegovim saznanjima, međutim po tom pitanju se ništa ne radi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene